Siemens på randen

Siemens-Mobile har lenge vært det sorte fåret i det tyske Siemens-konsernet. Til tross for stort salg, har verdens fjerde største mobilprodusent aldri klart å få regnskapene opp fra de røde tallene.

Nå har konsernledelsen satt foten ned, og forlanger en løsning for hvordan man kan begynne å tjene penger på mobiltelefoner. Hvis ikke har man ikke noe annet valg enn å selge eller legge ned den tapsbefengte avdelingen.

En lang historie
Problemene til Siemens er langt fra noen ny sak. Allerede i andre kvartal i fjor, etter et kvartalsresultat på minus 750 millioner, begynte ledelsen i Siemens å spekulere i drastiske tiltak.

“Vi har nå tre alternativer - rydde opp i avdelingen, legge den ned eller selge den”, fortalte Lothar Pauly, som er styremedlem for selskapet. Den gangen valgte styret å prøve å rydde opp i mobilavdelingen sin.

Man mente at tapet skyldtes en utdatert portefølje av mobiltelefoner, en ubalansert geografisk satsing, og problemene selskapet har hatt med programvaren i telefonene sine. Det skulle det nå bli en orden på.

Det ble med planene for styret. Neste kvartal hadde driftsunderskuddet økt til over 1400 millioner. Mye av grunnen til dette var at Siemens måtte trekke tilbake flere av de nye mobiltelefonene i 65-serien sin fra det europeiske markedet - nettopp på grunn av en programvarefeil.

Siden har tapene fortsatt, og forrige kvartal rapporterte Siemens et tap i mobilavdelingen på ytterligere 1100 millioner. En studie av Accenture har på toppen av det hele gitt selskapet dårlige odds for å overleve i den intense, globale konkurransen som har preget mobilmarkedet den siste tiden.


På fjorårets CeBIT-messe var stemingen hos Siemens lysere

En ny Sony Ericsson?
Skal vi tro analytikerene, er et oppkjøp av Siemens Mobile det mest sannsynlige utfallet. Det kan skje ved et fullt oppkjøp, der Siemens selger ut hele avdelingen sin. Mer sannsynlig er det at man går inn i et joint venture-samarbeid, der Siemens og en ny partner eier 50 % hver.

Flere asiatiske firmaer har vært ansett som mulige partnere for Siemens. Disse har tilgang til billig arbeidskraft og kan produsere mobiltelefoner med lave kostnader. Siemens ligger på sin side langt fremme rent teknologisk og har et sterkt, globalt merke.

En lignende allianse ble inngått da svenske Ericsson stiftet et felles mobilselskap med japanske Sony. Det nye selskapet har lenge slitt i motbakke, men Sony Ericsson er nå ansett for å være på fremmarsj med en solid portefølje av telefoner og høy inntjening.

Siemens har allerede flere slike 'joint ventures'. For eksempel har de gått sammen med Fujitsu i produksjonen av bærbare datamaskiner, samt Bosch i produksjonen av hvitevarer.

Spekulasjoner om oppkjøp av LG
Mange har spekulert i om en slik oppkjøper av Siemens kunne være den kinesiske mobilprodusenten Ningbo Bird eller japanske NEC, men begge disse selskapene har nektet for at noe slikt er i gjære.

Etter det har sør-koreanske LG vært det heteste tipset blant analytikerene. Med et oppkjøp av Siemens ville de to selskapene til sammen kontrollere 14,3 % av markedet, og bli verdens andre største mobilprodusent.

I dag kom imidlertid en offisiell benektelse av dette fra LG. “Vi har ingen interesse av å kjøpe opp mobilavdelingen til Siemens”, fortalte en talsmann for selskapet. Han kunne også fortelle at Siemens hadde forsøkt å få i gang samtaler, men at dette hadde blitt avslått av selskapet.

Dermed er det i realiteten veldig få gode kandidater for et oppkjøp igjen. Hva som da vil skje med Siemens Mobile er et helt åpent spørsmål.

Markedsandeler i mobilmarkedet, 4. kvartal 2004


Slik ser det ut i dagens mobilmarked, men denne
oversikten kan være historie allerede om kort tid

Om situasjonen skulle ta skikkelig dramatisk vending, og Siemens ble nedlagt, ville det sende rystelser ut i mobilbransjen. Mer enn 5000 ansatte ville miste jobben, og man hadde stått igjen uten en av "de 6 store".

Da vi snakket med informasjonsdirektør hos Siemens Norge, Stein Bjørnbekk, hadde han personlig liten tro på en nedleggelse. Han understreket ovenfor amobil.no at selskapet har hatt stor suksess i det europeiske markedet, og at man her i Norge for eksempel hadde oppnådd en 30 % markedsandel i forrige år.

Svaret rundt hjørnet
Det vil ikke ta lang tid før vi får vite hva som skjer med Siemens Mobile. Selskapets ledelse og styre har allerede gått i tenkeboksen, og en endelig avgjørelse vil komme på det årlige aksjonærmøtet den 27. januar.

Vi holder deg selvsagt løpende oppdatert.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen