Sicko

Michael Moore gjør det han kan best, sjokke og plage.
Michael Moore gjør det han kan best, sjokke og plage.

Michael Moore er elsket, hatet og ikke så lite kontroversiell. Han har fått kritikk for sine utradisjonelle metoder, men Moore er en mester i få fram viktige poeng. Det gjorde han til gangs i den meget gode ”Bowling for Columbine”, og til dels i den ikke like gode ”Fahrenheit 9/11”. Mens hans to foregående dokumentarer har tatt for seg henholdsvis USA`s liberale våpenlover, og samme lands militære ”meritter”, er det amerikaneres helse-og sykehus-system som får gjennomgå i ”Sicko”.

I verdens rikeste land er 45 millioner mennesker uten helseforsikring; noe som gjør at sykehusene nekter dem behandling hvis de skulle være så uheldige å bli syke. USA har bare verdens 37.beste helsevesen tross sin enorme rikdom, og El Salvador har mindre barnedødelighet enn verdens eneste supermakt. Tro det eller ei…

Mange skjebner

Først i filmen tar Moore oss med på besøk til noen av de mange som må lide grunnet det urettferdige systemet. Vi møter mennesker som har mistet sitt hjem og omtrent alt de eier; ja, noen har mistet sine nærmeste grunnet sykehusenes avvisning. Moore maler et dystert bilde av helsevesenet i USA, og det er lett å forstå poenget hans; politikerne er i lomma på de profittjagende forsikringsselskapene og helseforetakene, og resultatet er at mange må se langt etter nødvendig sykehusbehandling.

Senere i filmen blir vi med Moore til Frankrike, Canada og Storbritannia, der innbyggerne nyter godt av et offentlig helsevesen som gir behandling til alle som har behov for det. Filmen avsluttes med en tur til Cuba.

47 millioner mennesker uten helseforsikring i verdens eneste supermakt. Det er ganske sykt er det ikke?
47 millioner mennesker uten helseforsikring i verdens eneste supermakt. Det er ganske sykt er det ikke?

Interessant og rystende

Det er ingen tvil om Michael Moore får fram mange gode poeng i ”Sicko”. En film om det amerikanske helsevesenet er langt fra så ”mainstream” som en film om Irak-krigen, men Moore klarer likevel å engasjere og få oss interessert. Det som kommer fram er sjokkerende, og nesten uforståelig for nordmenn. Men det er utvilsomt at filmen passer bedre i USA enn i Europa, da det er amerikanerne Moore prøver å ”vekke”.

I begynnelsen sliter filmen litt med den røde tråden, men det tar seg opp ganske så raskt, og to timer er unna på et blunk. En så lang lang dokumentar er ganske uvanlig, men Moore styrer stort sett unna unødvendigheter. Sluttscenen blir dessverre altfor patetisk, der Moore prøver å treffe amerikanernes følelser ved å spille på 11.september; kanskje treffer det amerikanerne, men for alle oss som ikke er amerikanere, blir det bare patetisk og dumt. Det er også et svakhetstegn rent journalistisk at Moore har brukt familiemedlemmer som intervjuobjekter.

Konklusjon

Michael Moore har gjort det igjen, nemlig laget en knakende god dokumentar. Etter endt forestilling sitter man igjen med et merkelig følelse; jo, dette var rystende og sjokkerende, men gud hvor underholdende. Mannen alle konservative i USA hater vil trolig bli enda mer hatet etter denne filmen. Løp og se, folkens!

Sicko

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen