Si det med egne ord

Datamaskiner du kan snakke til har lenge vært en av dataverdenens store utopier. Filmer som Alien og Odyssey: 2001 har udødeliggjort visjonen om en datamaskin man kan snakke til og kommandere uten bruk av kronglete kontrollere som tastatur, mus og lignende.

I det praktiske liv har imidlertid bruk av talekommandoer vært en helt annen historie. Man har måttet lære opp programvaren til å gjenkjenne brukerens stemme, gjerne med flerfoldige repetisjoner, og man har dessuten hatt store problemer med å få enhetene til faktisk å oppfatte hva man sier og ikke sammenblande de forskjellige kommandoene man har innprogrammert.

Microsoft har imidlertid lagt ned mye tid og ressurser i talestyring de siste årene for å overvinne disse problemene, og hevder nå å ha utviklet programvare som ikke trenger noen som helst form for opplæring eller tilvenning, og som dessuten skal kunne gjenkjenne talekommandoer fra forskjellige brukere uavhengig av hvilket tonefall og stemmeleie som blir brukt.

Det første programmet fra selskapet som tar i bruk den nye teknologien har fått navnet Voice Command, og skal åpne for talestyring på enheter basert på Windows Mobile Pocket PC og Pocket PC Phone Edition platformene. Dermed skal det bli mulig å gjøre alt fra å hente ut informasjon til å gi kommandoer til de håndholdte datamaskinene ved hjelp av stemmen.

Eksempelvis kan man ringe til en hvilken som helst person i kontaktlisten ved å si en kommando som "call Therese" såvel som å få lest opp tilgjengelig informasjon om vedkommende som telefonnummer, adresse og fødselsdato. Videre skal man kunne få lest opp timeplanen sin for dagen ved hjelp av en kommando som "what is my next appointment?" eller "what happens today?".

Voice Command gjør det også mulig å styre Media Player med stemmen. For eksempel skal man kunne si navnet på en hvilken som helst artist eller gruppe man vil høre på, eller til og med sjangeren man vil høre på, og la programmet søke dette frem og spille det for deg. Videre lar programmet deg åpne og lukke applikasjoner etter behov, såvel som å kunne lese opp e-posten din høyt for deg.

En av hovedtankene bak det nye programmet skal ha vært å gjøre det enklere for folk å bruke PDAen sin mens de sitter i bilen, etter at en studie viste at 85 prosent av amerikanerene bruker mobiltelefonen sin i bilen og rundt halvparten til og med våger å dra frem den håndholdte datamaskinen sin. At Voice Command også har utallige andre bruksområder, er det liten tvil om.

Microsoft Voice Command er allerede ute for salg, og kan blant annet kjøpes hos Handango til en pris på rundt 300 kroner ($39.95). Programmet skal være kompatibelt med alt av håndholdte Pocket PC modeller på markedet med Windows Mobile 2003, inkludert HPs iPaq H19xx/H54xx og Dell Axim X5.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen