Test

Si at du elsker meg

Med jevne mellomrom klarer svenskene å snike noen av sine filmproduksjoner inn på det norske kinomarkedet. Denne gangen er det Daniel Fridells film "Si at du elsker meg" som står for tur. I likhet med sin landsbror Lukas Modyson viser Fridell at han ikke er redd for verken kontroversielle temaer eller å praktisere filmkunst som både kommer ifra- og slår rett ned i mageregionen.

En vanlig dag i kongeriket Sverige

Vi får ta del i hverdagen til Fatou, ei godt likt jente med innvandrerbakgrunn. Som tenåringsjenter flest er hun opptatt av klær, venner, festing, musikk og selvoppdagelse. Det sosiale livet hennes utspiller seg stort sett på skolen, der hun også prøver seg på litt mildt autoritetsopprør, uten å krysse noen seriøse grenser.

Fatou og hennes lillesøster.
Fatou og hennes lillesøster.

En dag blir Fatou og bestevenninnen, Kim, med noen gutter på fotballstadion for å feste, og ha det gøy. Dette ender ikke godt for Fatou, og to av de tre guttene i gjengen voldtar henne på det råeste vis. Kim prøver å få med seg Fatou på politistasjonen, men hun nekter, og drar heller hjem; forslått og blødende.

Denne hendelsen påvirker Fatou mer enn hun vil innrømme, og mens hun prøver å late som om voldtekten aldri fant sted begynner livet hennes sakte men sikkert å falle sammen.

Litt ordinært, men ekstremt sterkt.

"Si at du elsker meg" åpner ganske ordinært og tar i bruk mange av de velkjente klisjeene innen samfunnskritiske filmer omkring dette temaet; Fatou er innvandrerbarn, har en alenemor som forelder, kler seg utfordrende, er opptatt av mobiler og ser utrygge programmer på tv. Dette er dog ikke noe som det dveles mye ved, men er snarere en del av sceneriet, noe som gjør at filmen ikke fremstår fult så belærende som den kunne vært.

Venner er greit å ha i nød, men du må være villig til å ta imot hjelp.
Venner er greit å ha i nød, men du må være villig til å ta imot hjelp.

Fra voldtektsscenen og utover slutter filmen å snakke til hjernen, men snarere til mageregionen og følelsene. Det blir tidvis såpass sterkt at selv de mest blaserte filmanmeldere rives med og lar følelsene velte omkring. Blir vi manipulert av en filmskaper, som vet å, nesten til det overdrevne, kaste mer bensin på bålet når han først har oss i sin vold; absolutt, men budskapet kommer også desto sterkere frem.

Filmens estetikk er like rå som sitt innhold, noe som ytterligere bidrar til en følelse av realisme. Det hele støttes av tidvis meget gode skuespillerprestasjoner. Fridell har også latt vær å ty til triks fra læreboken en får utdelt i Hollywood, og valgt å la filmens historie gå hele løpet ut. Det er ubehagelig å oppleve, og du ønsker så gjerne at Fatou skal ta til fornuften, at moren skal forstå og at vennene hennes ikke skal gi opp. Filmen hadde neppe hatt den effekten den har, hadde den ikke vært såpass gjennomført.

Konklusjon

"Si at du elsker meg" er et praktstudie i karakterrelasjoner på film. Vi får se hvordan forskjellige mennesker påvirkes på utallige vis utfra samme katalysator, men også hvor irrasjonelle fornuftige mennesker kan bli når de presses til det ekstreme. Enkelte elementer i filmen fremstår kanskje i ettertid litt overdrevne; men det funker. Filmen river rett og slett i sjela og inviterer til ettertanke.

Si at du elsker meg   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen