TEST: Shuttle XS35GT
Test

Shuttle XS35GT

I databransjens øyne er ikke et rom møblert før det inkluderer en PC eller to. Nå er gangen under angrep fra alt-i-ett-løsningene, mens nettbrettene prøver å overta for kokeboka på kjøkkenet.

Men for bare noen få år siden var det stuen som var målet. Enhver PC-produsent med respekt for seg selv hadde en eller annen form for mediasenter. Microsoft tryllet frem en mediasenterversjon av Windows XP, og Intel og AMD kastet seg på karusellen med henholdsvis Viiv og Live! – betegnelser som skulle fortelle potensielle kjøpere om at dette var modeller som kunne takle videoavspilling. Også i det nymotens høydefinisjonsformatet.

Intensjonene var sikkert gode, men drømmen om en stue-PC i de tusen hjem forble en drøm. Datamaskinene som kom på markedet hadde en tendens til å være for store, for svake eller for støyende til å virkelig friste. Et mylder av forskjellige kodeker, filformater og avspillingsprogrammer gjorde ikke situasjonen bedre – det var ikke akkurat ”plug and play” for Hvermansen i den jevne stue.

I stedet har den digitale stuerevolusjonen kommet snikende i form av bokser som er langt enklere å bruke. Dekoderen har opptaksfunksjon, TV-en har internett og streamingfunksjon, mens spillkonsoller og dedikerte medieavspillere som blant annet Boxee Box og Asus O!Play tar det meste av media. Kombinerer du dette med at mange har (minst) en bærbar PC og/eller nettbrett tilgjengelig, er det vel strengt tatt ikke så mange som trenger en fullverdig datamaskin i hverdagsrommet.

XS35GT fra Shuttle liker det luftig, for å si det sånn.
XS35GT fra Shuttle liker det luftig, for å si det sånn.

Av en eller annen grunn ønsker likevel en og annen entusiast en "ekte" stue-PC, og noen produsenter kommer også med datamaskiner som i hovedsak er myntet på stuebruk. XS35GT fra Shuttle er en slik modell.

Spesifikasjoner
Maskinvare

Prosessor
Intel Atom D510 (1,66 GHz, 1 MB cache)
Minne
(2 GB DDR2 667 MHz RAM)
Harddisk
(2,5 tommer 500 GB 5400rpm)
Skjermkort
Next-Generation Nvidia Ion (Ion 2), integrert
Optisk enhet
(Kombinert DVD/CD brenner/leser)
Trådløs tilkobling
802.11b/g/n WiFi
Operativsystem
Følger ikke med
Størrelse
Vekt: 1,7 kg (med fot)
Størrelse: 25.2 x 16.2 x 3.85 cm (uten fot)
Volum: 1,57 liter
Pris
Barebone ca. 2500 kr

Shuttle sin XS35GT kommer i flere utgaver. Den vi har hatt på testbenken har den fulle modellbetegnelsen XS35GT-804, som betyr at den kommer ferdig utstyrt med 2 GB RAM, 500 GB harddisk og DVD-brenner.

I de fleste nettbutikkene finner du dog en barebone-modell uten minne, disk og optisk drev. Det kan jo være en fordel, om du for eksempel ønsker deg en SSD i stedet for konvensjonell harddisk. Merk deg også at "vanlig" XS35 (ikke GT) ikke kjører Ion 2-plattformen, som er viktig for dekoding av HD-video.

Over de neste sidene skal vi ta en nærmere kikk på denne krabaten.

Takk til Shuttle som sendte maskinen til test.

Shuttle XS35GT

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen