Anmeldelse

Shine a Light

Når Martin Scorsese ("Goodfellas", "The Departed") slår seg sammen med et av de største gjenlevende rockebandene i verdenshistorien for å fange stemningen fra deres liveshow, sier det seg selv at resultatet vil vekke oppmerksomhet. "Shine a Light" følger The Rolling Stones i løpet av to opptredener på Beacon Theater i New York under deres toårige "A Bigger Bang"-turné høsten 2006. Underveis blir vi servert innslag fra en rekke intervjuer med bandet opp gjennom årene, noe som viser deres utvikling fram til i dag. Dette er med andre ord en film om hvem og hva The Rolling Stones er, men er den interessant for andre enn fansen?

Pulserende

Sammen er disse mennene dynamitt på storskjermen.
Sammen er disse mennene dynamitt på storskjermen.

Jeg skal være den første til å innrømme det: Jeg har liten kjennskap til The Rolling Stones. Det har allikevel ikke vært til å unngå å legge merke til dem og at de har vært høyt elsket i godt over 40 år. Man kan heller ikke bli annet enn imponert over at de eldgamle, skrukkete pensjonistene fremdeles holder koken, og det med en karisma og pulserende energi på scenen som overgår de fleste andre band.

Det er altså Martin Scorseses oppgave å fange The Rolling Stones' forlokkende sceneenergi på en måte som vil blidgjøre fansen og underholde alle oss andre. Fra begynnelsen blir vi kastet inn i et turnékaos. Stedsnavn, planlegging, sceneshow og diskusjoner er blant de hendelsene som krysser hverandre fram og tilbake og vi får et solid inntrykk av hvordan det kan føles å være delaktig i en turné og filminnspilling av dette enorme kaliberet. På samme måte som Michael Moore trer Scorsese selv inn i handlingen på starten og gir filmen et friskt pust av selvrefleksjon og et fargerikt inntrykk av hvordan det er bak kulissene.

De gamle er eldst

Trailer: Shine a Light

Vis større

Etter den frie formen som preger starten slår "Shine a Light" seg til ro i selve konsertsalen. Men rolig blir det aldri. Det konstant bevegende kameraet fra utallige vinkler sørger for å skape en intens atmosfære av å faktisk være tilstede, men på en avbalansert og nøye utvalgt måte. Det må også legges til at The Rolling Stones har et veldig godt scenetekke og en ekte fremføringsglede som skinner igjennom. Sammen blir handling og stil dynamitt, og all variasjonen i vinkler og sceneshow sørger for at det sjelden blir kjedelig.

I tillegg får vi tilbakeblikk mellom enkelte av låtene som viser noen av de første intervjuene med bandmedlemmene og intervjuer i senere tider. Vi ser en gradvis overgang fra sjenerte gutter overrasket over suksessen til medievante superstjerner fulle av rampestreker. Mange av disse arkivklippene er ganske interessante og morsomme og tilføyer "Shine a Light" en dypere dimensjon, men filmen er ingen revolusjon innen dokumentarsjangeren. Her blir vi for eksempel ikke vitne til et drap som i "Gimme Shelter", men det er da heller ikke poenget med filmen.

Konklusjon

"Shine a Light" er en eksplosiv konsertfilm med mange interessante elementer som holder deg interessert gjennom det hele. Som konserter flest er filmen litt for lang, men det hindrer ikke den gode opplevelsen. Fansen kommer til å elske den og vi andre er slettes ikke misfornøyde vi heller.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen