Sharp lanserer ny super-Zaurus

Vi kunne bringe de første tekniske detaljene og bildene av Zaurus SL-6000 i oktober, og allerede da ante vi konturene av en banebrytende enhet. I dag kom den offisielle lanseringen av modellen, der vi har fått bekreftet samtlige av de spesifikasjonene som lekket ut tidligere i år.

Det innebærer at SL-6000 som ventet kommer til å ha både innebygget Blåtann og WiFi (kun W-versjonen), som muliggjør kobling opp mot trådløse nettverk og bærbare datamaskiner med hastigheter helt opp mot 11 Mbit/s. Videre skal man i USA kunne koble seg opp mot internett via mobilnettet ved hjelp av en ekstramodul som kan kjøpes som tilbehør til enhetens CompactFlash-plass.

Den mest spennende nyheten i SL-6000 er imidlertid den 4-tommers skjermen, som klarer å levere en oppløsning på hele 480x640 piksler. Dette gjør det mulig å vise dobbelt så mye data på skjermen som de beste Palm-enhetene på markedet i dag og hele tre ganger så mye data som på Pocket PC. Som du kan se på dette bildet, gjør en slik skjermoppløsning mirakler for brukervennligheten.


SL-6000 kommer blant annet med Opera og kan utstyres med en
ekstra
modul for tilkobling til det amerikanske 1xRTT mobilnettet

Skjermen til SL-6000 skal dessuten være transflektiv, og dermed adskillig lysere og sterkere enn det vi har sett i tidligere Zaurus-enheter. Transflektive skjermer er dessuten mye bedre egnet for bruk i dagslys og under varierende lysforhold enn ordinære skjermer, såvel som å være mer vennlige på strømbruken.

Operativsystemet er fremdeles en tilpasset versjon av Linux med Qtopia-grensesnitt levert av norske Trolltech, noe som innebærer at man kan kjøre ordinær PC-programvare på enheten, og det finnes dessuten tusenvis av tilpassede programmer tilgjengelig på nettsteder som Zaurus Software Index.

Man kan bruke en av de mange C++ Editorene til å programmere og teste programmer for PCen rett på PDAen, og Kino2 lar deg se på filmer og videoklipp i den 480x640 pikslers oppløsningen til skjermen. Eller man kan ta konseptet helt ut og installere den tilpassede versjonen av webserveren Apache, som gjør det mulig å drifte et nettsted direkte fra lomma.

Ellers har SL-6000 alle de funksjonene som har gjort forgjengerene så populære. Blant annet støtter den ekte multitasking, som betyr at man for eksempel kan lytte til musikk, laste ned filer og arbeide med dokumenter samtidig. Enheten har dessuten både integrert høyttaler og mikrofon, såvel som et qwerty-tastatur som er skjult under det neddragbare dekselet.

Hjernen i den nye PDAen er en 400 MHz Intel XScale prosessor, og den er videre utstyrt med 64 MB minne for lagring og 64 MB flashbart ROM-minne som rommer operativsystemet. Dette kan utvides ytterligere ved hjelp av minnekort i MMC og SD Card format, og man kan også kjøpe en utbyggingsmodul som lar deg bruke enheten sammen med CompactFlash-kort.

I motsetning til tidligere Zaurus-enheter er SL-6000 pakket inn i støtsikkert materiale, noe som skal muliggjøre fall på opp til en meter uten at enheten skal ta skade av det. Dette, kombinert med den heftige maskinvaren, innebærer selvsagt at SL-6000 langt fra er noen liten tass, og med en vekt på 255 gram er nok dette også en av de tyngste håndholdte vi har sett i år.

Uheldigvis har Sharp trukket seg ut av det europeiske PDA-markedet, og hverken SL-6000 eller SL-6000W er derfor ventet å lanseres utenfor det amerikanske og japanske markedet de i utgangspunktet er tiltenkt for. Er du interessert i det frekke lille stykket japansk teknologi må du altså med stor sannsynlighet importere fra en forhandler som Dynamism.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen