80-tommer fra Sharp og puslete 46-tommer fra Philips

Test Sharp Aquos LC-80LE646S

80-tommer fra Sharp og puslete 46-tommer fra Philips

Sharps nye 80 tommer er gigantisk

Du skal ha svær stue før du trenger dette monsteret av en LED-LCD TV.


Konklusjon

Ønsker du deg den største TV-en du kan få for under førti tusen kroner, så er dette TV-en for deg. Her har du en TV som måler over to meter diagonalt, altså samme bildeflate som fire 40 tommere gir deg.

Designen på TV-en er temmelig lik tidligere modeller fra Sharp, så her er det ikke gjort noen radikale forandringer. Her er det størrelsen som er i fokus, ikke designen.

Tykkelsen av rammen og vekten på TV-en gir deg et bra kvalitetsinntrykk. Du merker at det er en solid konstruksjon. Foten består av et stort rektangel i samme finish som rammen på TV-en.

Fjernkontrollen sitter godt i hånden, og de viktigste knappene er sentralt plassert. Ved å trykke på «Home» knappen, så dukker en fin stor oversiktlig meny opp på skjermen. I «hjem»-menyen finner du internettløsningen til TV-en, TV-innstillingene og en knapp for å bytte mellom kildene som er tilkoblet til TV-en.

«Funspot» i Aquos NET-menyen
«Funspot» i Aquos NET-menyen

I forhold til funksjoner som ligger i nettløsningen på TV-en, så inneholder den ikke så mange funksjoner. Ser man for eksempel på Samsungs nye modell UE55ES8005, så ser man at Sharp ligger etter i forhold til «Smart-Tv» funksjonene. Vi skulle gjerne ha sett at utvalget på applikasjoner var større, og at de hadde fått med tjenester som Viaplay og SF Anytime i forhold til filmleie.

Rett ut av esken, så er ikke TV-en helt optimalt stilt inn. TV-en står i standardmodus når man slår den på, og ved å bytte til filmmodus, så er det litt bedre. Fargene er akseptable, men bildet er alt for mørkt og gråskalaen er ikke så veldig bra fra fabrikken.

80-tommer fra Sharp og puslete 46-tommer fra Philips
80-tommer fra Sharp og puslete 46-tommer fra Philips

Ved å kjøre en kalibrering på TV-en ble bildet kraftig forbedret. Fargestyringen som Sharp har fungerte ikke helt som den skulle, og derfor fikk vi litt problemer med spesielt den røde fargen. Sortnivået ble bra, og gammakurven ble mye bedre med litt justeringer i menyen. Ved å teste med forskjellige videoklipp, fikk vi se at detaljene i mørke partier kom mye bedre fram. I det store og hele synes vi bildet ble bra etter kalibreringen, men hudtoner var fremdeles litt for varme og rødlige. Det eneste minuset er med den mindre samabeidsvillige fargestyringen. Den røde fargen er best å justere ved å pause et bilde med mennesker, og deretter justere til at du ser at hudfargene ser korrekte ut.

Man opplever tegn til hakking i bildet dersom man slår av funksjonen for bevegelseskompensasjon. Ulempen med at man slår på denne funksjonen, er at bildet blir litt mer slørete, så funksjonen skaper faktisk et litt dårligere bilde. Her må man veie hva som er viktigst, bildekvaliteten eller bevegelsen. Vi vil anbefale å kun bruke denne funksjonen om du ser mange sportssendinger hvor kameraet beveger seg mye, eller hvis du plages veldig av den lille hakkingen av bildet som er der.

Innsynsvinkelen på TV-en er ikke den aller beste. Du skal ikke langt til siden, før du merker at bildet blir en del «blassere» enn når man sitter rett foran TV-en. Sortnivået blir dårligere og alle fargene mister det «sparket» de har.

Lydkvaliteten til Sharp Aquos LC-80LE646S er en liten skuffelse. I forhold til størrelsen på TV-en forventer man at det er litt kraft i lyden. Lyden er imidlertid flat og kjedelig som ved de fleste andre konkurrenter, så her anbefales det å koble til en ekstern lydløsning for å få lyden til å matche størrelsen på bildet.

Er den verd prisen?

Førti tusen er selvsagt mye penger for de fleste, og en 55 tommer led som for eksempel Samsung UE55ES6535 koster jo omtrent bare en tredjedel. Det høres kanskje mye ut at man må betale nesten tre ganger mer for en TV «bare» er tjuefem tommer større. Men de tjuefem tommene gjør at 80-tommeren faktisk har over dobbelt så stor bildeflate som 55-tommeren.

Bildemessig, så vil man også med mange av konkurrentenes rimeligere 55 tommers LED Tv-er være like god eller bedre, så bildekvaliteten kan nok ikke forsvares i forhold til prisen.

Her er det størrelsen og filmopplevelsen i kjempeformat, som kan forsvares til prisen. Du får den største LED TV-en ment for vanlige forbrukerne, til en pris få kan matche. En plasma-TV i rundt samme størrelse koster gjerne mange ganger prisen til Sharp sin 80 tommer.

Alt i alt, så er dette en TV for filmentusiasten eller for de som elsker å se fotball i stort format. For de som ikke har plass til projektor og lerret, eller har et for lyst rom for en projektorløsning, så er Sharp LC-80LE846S en TV som absolutt bør vurderes.


+ Størrelsen
+ Byggekvalitet
+ Bra på skarphet med tanke på størrelsen


- Stiv pris
- Dårlig innsynsvinkel
- Fargestyring som ikke fungerer som den skal

Alternativer

Syns man at Sharp Aquos LC-80LE646S blir for stor, så får du også litt mindre størrelser fra Sharp. Man for eksempel hoppe ned på 70-tommeren Sharp Aquos LC-70LE741S, eller videre ned til den lille 60 tommeren Sharp Aquos LC-60LE741S.

Hvis du vil ha en stor TV med bedre bildekvalitet, burde Panasonic TX-P65VT50Y være verd å ta en titt på, men denne er altså «bare» 65 tommer. Denne plasma TV-en fra Panasonic har vi riktig nok ikke fått testet enda, men om vi ser på forgjengeren Panasonic TX-P65VT30Y, så har vi forventninger om at denne vil være i toppklassen.

Sharp Aquos LC-80LE646S

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen