Test

Sharkoon USB Lanport 400

Testresultater

Testresultater

Det er fint å kunne dele ting, og i den anledningen får flere og flere opp øynene for nettverk og mulighetene som kommer med felles lagring. Det kan man få til med fullstendige løsninger som en hjemmeserver, men av og til er en harddisk eller minnepinne egentlig alt du trenger. I hvert fall nesten.

Nettverksdingser som lar oss putte USB-enheter som harddisker rett på nettverket er ikke noe nytt - det finnes for eksempel noen rutere som gjør dette. Men om du ikke har planer om å bytte eller skaffe deg en ekstra ruter finnes det jo også mindre saker som denne USB-serveren vi har sett på til i dag.

USB rett i ruteren
Tanken med en USB-server er at alle på nettverket gjennom denne skal få tilgang til en hvilken som helst tilkoblet usb-enhet, som for eksempel skriver, minnepinne, minnekortleser eller USB-disk. Vi nevnte jo nettopp at noen rutere har mulighet for å koble til en USB-enhet, og sånn sett kan Sharkoon USB Lanport 400 sees på som en USB-hub for ruteren eller svitsjen din.
 Boksen fra Sharkoon kommer som både 1- og 4-porters server, hvorav vi her har testet sistnevnte. Serverboksen har ingen føtter, men den ene siden har en magnetisk plate som gjør at du kan smekke den rett på en metalloverflate som for eksempel et PC-kabinett. Med i pakken følger også en strømadapter og TP-kabel på halvannen meter. I tillegg finner du en liten CD med programvare og bruksanvisning.

Tilkobling er rett fram - med en nettverkskabel kobles boksen rett til en ledig port i ruteren din, og serveren starter opp automatisk når du kobler til strømmen. Den er satt å hente seg en IP-adresse automatisk (DHCP), men om du ønsker det kan du også sette dette manuelt (via et webgrensesnitt).

Krever egen programvare
Det kan kanskje virke litt merkelig at det er blitt plass til en hel server i en slik liten sak, men tro nå egentlig ikke at dette er en fullblods server med maskin- og programvare som gjør at den automatisk kan brukes direkte på nettverket. En egen tilkolings-applikasjon må nemlig installeres på alle datamaskinene (som du ønsker skal kunne koble til USB-serveren) i nettverket.

Denne applikasjonen gir deg både oversikt over hvilke enheter som er koblet til USB-serveren, og lar deg koble (eller fra) datamaskinen mot hver enhet.Når en datamaskin blir koblet mot en USB-enhet på serveren oppfører den seg nøyaktig som om du skulle satt den i en USB-port i akkurat den PC-en. Det betyr at det er et par viktige ting å merke seg. Det ene er at alle drivere må installeres lokalt på hver enkelt datamaskin. Mer irriterende er det dog at en enhet kun kan være koblet til en PC samtidig. Om du for eksempel selv er koblet mot USB-harddisken for å streame en film, vil ingen andre ville få tilgang til den mens du holder på.

Ikke akkurat rask
Har du planer om å overføre mengder med filer med denne serveren bør du ha god tid. Spesifikasjonene sier kanskje USB 2.0, men her er det tydeligvis også en del annet som bremser. Den kjappeste overføringshastigheten vi oppnådde lå på rett rundt 5 MB per sekund, mens vi med USB 2.0 og 100 Mbit/s burde vært i nærheten av det dobbelte.

Dette gir også en del begrensninger med tanke på streaming - med musikk og vanlig video vil du klare deg, men med skikkelig HD vil du få hakking. Vi forsøkte forresten også å koble til et HD-webkamera, men fikk da beskjed om at det ikke var nok båndbredde.

Vurdering
Egentlig kunne Sharkoon USB Lanport vært vært en kjekk sak, men fordi hver enhet kun kan benyttes av en bruker om gangen ser vi for oss problemer i et oppsett med mange brukere. Nå går det riktignok an å be om tilgang over nettverket, men spesielt elegant føles det jo ikke.Når overføringshastigheten heller ikke er noe særlig, blir det vanskelig å anbefale denne som noe annet enn en printserver med "noko attåt", og da ikke i de mest travle brukermiljøene.

Sharkoon USB Lanport 400 koster omtrent 350 kroner, mens utgaven med kun en port er litt rimeligere.

Få også med deg vår kjøpeguide til ekstern harddisk.


 
Sharkoon USB Lanport 400
Enkel å bruke, relativt rimelig.
 
 
Treg hastighet. USB-enhetene låses til en PC ved tilkobling. Programvare må installeres på alle PC-er som skal ha tilgang.
 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen