Test

Shanghai Dreams

Regissør Wang Xiaoshuai har de siste årene vært en het potet for myndighetene i Beijing, noe som blant annet førte til at hans mest kjente film "Beijing Bicycle" ble forbudt i Midtens rike, uten noen særlig god grunn. På tross av, eller kanskje på grunn av dette, har sykkeleventyret til Wang blitt kjent både innenfor og utenfor landegrensene, og sosiorealismen fra Beijings bakgater fikk blant annet en sølvbjørn i Berlin.

Qing Hong er som de fleste ungdomsjenter.
Qing Hong er som de fleste ungdomsjenter.

Sensitiv

Wangs nye film "Shanghai Dreams" har også fått gjeve priser, blant annet fra filmfestivalen i Cannes. Her fortsetter den sosiorealistiske linjen fra "Beijing Bicycle", men Wang er innom det som for myndighetene er betraktelig mer sensitive områder enn det sykkelfilmen var. Allikevel har Wang fått frie tøyler av kommunistpartiet, og det er et blast bilde av livet på den kinesiske landsbygda som blir tegnet.

Hovedpersonen i "Shanghai Dreams" er ungjenta Qing Hong (Gao Yuanyuan). Hun vokser opp i en liten industrilandsby i den sørlige provinsen Guizhou. Familien hennes stammer egentlig fra Shanghai, men har blitt mer eller mindre frivillig omplassert til landsbygda. Der skal de utgjøre "den tredje forsvarslinje", som er et belte av industri som skal bygge opp landet.

Flyttelyst

Qing Hongs far, Herr Wu (Yao Anlian), er en form for leder på den lokale fabrikken, men er lei av livet i provinsene. Han lengter tilbake til storbylivet i Shanghai, og gjør det meste for å hindre barna sine i å knytte bånd til det lille industristedet.

Qing Hong er som de fleste ungdommer; amorøs og opprørsk. Faren nekter henne kontakt med gutter, og vil aller helst at hun bare skal være med andre som også stammer fra Shanghai. Selv bruker han kveldene sammen med kompisene sine, der de røyker, spiller kort, drikker risvin og planlegger hvordan de skal komme seg bort fra småbylivet. Uheldigvis kan de ikke bare flytte, de må få godkjent flytting til Shanghai, noe som er lettere sagt enn gjort.

Friksjon

"Shanghai Dreams" er en film om friksjon og konflikt. Det er friksjon mellom Qing Hong og faren, og det er friksjon mellom faren og staten. På kveldstid sitter han med kompisene sine og hører på propaganden fra den amerikanske radiokanalen Voice of America, og på dagtid prøver han å isolere datteren sin mest mulig. Forholdet de to imellom er ikke noe spesielt, selv om det får fatale følger.

Faren (t.h.) og Qing Hong ryker rett som det er i tottene på hverandre.
Faren (t.h.) og Qing Hong ryker rett som det er i tottene på hverandre.

Det som derimot kan sees på som nyskapende i "Shanghai Dreams", er systemkritikken som tydeligvis har fått godkjentstempel av myndighetene. Filmen viser det treige og kjipe småbylivet store mengder kinesere ble påtvunget etter å ha blitt flyttet fra byene. Det viser også hvor rigid systemet i landet har vært og hvor vanskelig det har vært, og til en viss grad fortsatt er, for kinesere å flytte på seg.

Dog blir ikke dette perspektivet viet stor del i filmen, det er mer et tematisk bakteppe for historien, og en årsak til at ting går som det går. Det som det snarere blir fokusert på, særlig i begynnelsen av filmen, er livet som rotløs og frustrert ungdom. Det kan være spennende det, men blir lite spennende i "Shanghai Dreams", rett og slett fordi det bringes lite nytt il temaet.

Smal

Filmen har et formspråk som passer tempoet i historien; dvelende og rolig. Det er tydelig at regissør Wang har laget filmen utav kjærlighet, ikke hat, til de utallige kinesiske industriforstedene. Filmen har også selvbiografiske elementer; regissøren vokste selv opp i et slikt samfunn som han beskriver, med foreldre som ble flyttet. De bleke, gråe fasadene, de kommunale badene og dampen fra vedfyrte steikeovner er fortsatt en del av den kinesisk hverdagen, og Wang Xiaoshuai gir et godt bilde av kinesisk dagligliv.

Qing Hong sliter litt med guttene.
Qing Hong sliter litt med guttene.

Dessverre blir "Shangai Dreams" på mange måter for spesielt interesserte. For de av oss som er over snittet interessert i Kina, vil "Shanghai Dreams" være et rørende vindu inn i 80-tallets hverdag, men for andre kan filmen fremstå som litt lite interessant.

Det blir ikke bedre av at DVD-utgaven er strippet for det aller meste. Lydsporet får vi naturlig nok på mandarin-kinesisk, tekstingen får vi kun på norsk, og med mindre det at det går an å velge scene regnes som ekstramateriale, er det ingenting annet enn selve filmen å henge fingrene i her.

Konklusjon

Wang Xiaoshuais "Shanghai Dreams" er et grundig og gjennomsolid stykke film, men uten den helt store underholdningsverdien. Filmen er viktig, og belyser en periode i kinesisk historie som tidligere har vært tåkebelagt, og gjør det på en balansert måte. Dog kan tempoet i filmen bli litt sakte for det gjengse filmpublikum, og det er også litt for lite nytt i måten regissøren behandler konflikten mellom far og datter til at dette blir en filmopplevelse som setter seg.

Shanghai Dreams   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen