Test

Shagma - Reisen til jordens indre - sesong 1

Lørdag 6. september 1986 introduserte NRKs "Frokost-TV" seerne for en flunkende ny fransk animasjonsserie, "Le Mondes Engloutis", som på norsk skulle få tittelen "Shagma – Reisen til jordens indre". Etterhvert som årene gikk skulle den bli en kultserie av dimensjoner for de som var barn av 80-tallet, og NRK har stadig fått forespørsler om å sette den opp igjen på sendeplanen. Nå er den lange ventetiden over, og man kan omsider reise tilbake til den utrolige verden i jordens indre.

En døende sol

Shagma - Reisen til Arkadia
Shagma - Reisen til Arkadia" består av i alt 811.000 tegninger. Og til sammen 42 km film ble brukt.

En stor katastrofe tvang en gang i tiden de overlevende fra en mystisk sivilisasjon under jorden. I sentrum av kloden bygget de byen Arkadia. Shagma, en kunstig sol, ligger i sentrum av byen og besørger lys og varme. Og overbevist om at det ikke fantes liv igjen på overflaten så ble det bestemt all informasjon om sivilisasjonens fortid skulle låses vekk for all ettertid i byens arkiver.

Men så, noen årtusener senere, er Shagma i ferd med å dø av en mystisk sykdom og Arkadias barn trenger inn i de forbudte arkivene for å søke råd. Der inne kommer de over Shag-Shag, som hjelper dem med å skape et kvinnevesen, Arkana. Hun blir sendt for å finne en kur for den døende solen Shagma.

Mens Arkana befinner seg i en hule nær overflaten, kommer hun i kontakt med menneskebarna Bob og Rebecca samt Sparktakus, en mystisk vandrer fra en av de mange strataene under jorden. Arkana overtaler dem til å hjelpe henne, og ombord i Shag-Shag reiser de rundt mellom strataene mens de krysser tid og rom. Underveis må de også holde stand mot pirater som forfølger dem.

Tilbake til barndommen

Serien hadde ur-premiere på den franske kanalen Antenne2 den 17. september 1985. Serien består av to sesonger på 26 episoder hver.
Serien hadde ur-premiere på den franske kanalen Antenne2 den 17. september 1985. Serien består av to sesonger på 26 episoder hver.

Å se igjen denne TV-serien mange år etter barndommen, er som å reise med tidsmaskin tilbake til det gylne 80-tallet hvor man benket seg fremfor TV-en for å følge Rebecca og Bobs reise inn til jordens indre. Historien i seg selv var så innviklet at undertegnede tidvis hadde problemer med å forstå hva som egentlig skjedde, og etter gjensynet fremstår "Shagma – Reisen til jordens indre" den dag i dag som en animasjonsserie med et mildt sagt komplisert manuskript. Og jo lenger vi kommer ut i serien desto dypere blir det. Når man ser serien så blir det klart hvor mye heder den bør få for å satse på en historie mange den gangen, og ganske sikkert den dag i dag, anser for å være av en annen verden.

Serien er blitt dubbet til engelsk ("Spartakus and the Sun Beneath the Sea"), spansk ("Espartako y el Sol Bajo el Mar"), ungarsk ("Elsüllyedt világok"), japansk ("Onigiri Arkadia Monogatari") og koreansk (tittel ukjent), men det er kun den franskspråklige versjonen som er blitt utgitt på DVD frem til nå. Da NRK viste serien på midten av 80-tallet ble den vist i fransk språkdrakt og tekstet på nynorsk. På denne norske DVD-utgivelsen er den heldigvis beholdt med franske stemmer, mens tekstingen er endret til bokmål. DVD-en åpner heller ikke for andre språkversjoner, verken på lyd- eller tekstsiden.

Frelser og King Kong

"Shagma - Reisen til Arkadia" kostet til sammen 60 millioner franc å produsere.

Karaktergalleriet er et av de mest kompliserte og sammensatte som er blitt gjort for en animasjonsserie som i utgangspunktet skal være for alle. Rollefigurene er fargerike, de utvikler seg og de har gjerne en historisk eller legendarisk opprinnelse, ofte fra populærkulturen.

I dette universet møter du blant annet et enormt vesen som minner mistenkelig mye om en krysning mellom King Kong og E.T., vi introduseres for en maktsyk kinesisk keiser, gladiatorer, greske filosofer og rottene fra Hameln. Arkana selv fremstår nærmest som en frelserskikkelse der hun skal finne en kur for å redde Arkadia fra fortapelsen.

Høy nostalgi-faktor

Hvorvidt kvaliteten på tegningene har overlevd tidens tann eller om det beste hadde vært å bare la serien forbli et fjernt barndomsminne er kan gjøre det skummelt å se en gammel animasjonsserie som "Shagma" på ny. Og til en viss grad har nok animasjonen mistet noe av gløden i takt med at man har blitt eldre og mer kritisk enn hva man var i en alder av 6-7 år. Bakgrunnstegningene er fremdeles vakre og detaljrike, men rollefigurene er blitt mer enkle siden sist. Ikke minst beveger de seg til tider som vaklende trestammer. Samtidig blir man nostalgisk av det hele, og det er nok vanskeligere for en svoren fan å forholde seg nøytral til kvaliteten enn hva gjelder en utenforstående.

Serien ble produsert av Michel Gauthier, Nina Wolmark (som også skrev sangtekstene) og Gilbert Wolmark. Vladimir Cosma sto for melodien til sangene, og tittelmelodien har fått en like sentral plass hos 80-tallets generasjoner som Mom is Home fra rockemusikalen "Ulven og de syv geitekillingene". Den øvrige musikken er gjennomgående stemningsskapende og vakkert komponert, og man får gåsehud på leggen ved gjensynet av piratene som synger kjenningsmelodien sin.

De hensynsløse piratene. Fra venstre: Seskapile, Maxagaze, Massmédia og Mattymatt.
De hensynsløse piratene. Fra venstre: Seskapile, Maxagaze, Massmédia og Mattymatt.

DVD-utgivelsen i seg selv er en skuffende affære. Lyden er presentert i Dolby Digital mens bildet er i 4:3-format. Bildet kunne trenge en skikkelig restaurering, men det mest skuffende er den totale mangel på ekstramateriale. Man har ikke engang muligheten til å velge kapitel eller språk i form av dialog og tekst.

Konklusjon

"Shagma – Reisen til jordens indre" fremstår den dag i dag som noe av det mest ambisiøse og spennende animasjonsarbeidet som er gjort på europeisk jord. Serien inneholder alt du trenger for en helaften: Et intrikat plot, spenning og romantikk, komedie, episke kamper og filosofi. Hvis du minnes serien fra da du var liten så har du en gylden mulighet til å ta en tur med tidsmaskinen. Hvis du er utenforstående så har du nå sjansen til å stifte bekjentskap med et stort kulturelt fenomen.

Shagma - reisen til jordens indre - sesong 1   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen