SGI søker konkursbeskyttelse

SGI er hovedsaklig kjent for arbeidsstasjoner og kraftige servere. Blant annet er 18 av de 500 kraftigste maskinene i verden fra SGI. I 1995 var hele 125 av systemene på topp 500 listen fra SGI, mens det i 2000 var 67. Nedgangen har med andre ord vært formidabel.

En av årsakene til de dårlige resultatene til SGI er standardisert maskinvare og stadig bedre programvare til dem. De siste årene har økningen av X86-prosessorer vært svært kraftig blant de 500 raskeste maskinene i verden, imotsetning til tidligere da de mer spesialiserte prosessorene fra Cray, IBM, SGI og SUN dominerte.

Tidligere kjørte SGI-systemene på egenutviklede MIPS RISC-prosessorer og operativsystemet IRIX (et Unix-system), men de siste årene har SGI lansert Altix-plattformen med Intel Itanium-prosessorer og Linux som operativsystem. Itanium har som kjent ikke blitt den store suksessen som Intel, SGI, HP med andre håpet på. I tillegg har det vært problemer med stadige utsettelser av nye prosessorer i Itanium-serien. Den neste Itanium-utgaven (Montecito) er nå forventet å komme på markedet iløpet av 2006, mer enn ett år forsinket.

De stadig reduserte markedsandelene og lavere omsetning har ført til at SGI har en gjeld på hele 664,3 millioner dollar, mens verdiene i selskapet er omtrent halvparten, nemlig 369,4 millioner dollar. Selv om underskuddet i forrige kvartal bedret seg noe, sank omsetningen ytterligere. Det samme kvartalet året før gav en omsetning på 159,2 millioner dollar, mens årets resultat ble 108,1. Med andre ord en formidabel nedgang i omsetningen.

Konkursbeskyttelsen, også kalt Chapter 11, gjør at SGI håper å bruke et halvt år på å restrukturere selskapet hvor kreditorene har godtatt å fjerne 250 millioner av den store gjelden på 664,3 millioner dollar. I tillegg har de gitt selskapet en kreditt på 70 millioner dollar for at selskapet skal kunne drives videre til restruktureringen er fullført.

Dagens aksjonærer derimot mister sine aksjer som følge av restruktureringen.

(Kilde: Wall Street Journal og Internetnews)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen