SGI lanserer kompakt HPC-blad

(Klikk for stort bilde)

På denne ukens International Supercomputing Conference i Dresden, Tyskland, var det knyttet en viss spenning til avsløringen av SGIs "kodenavn Carlsbad". På lanseringen tirsdag kom avsløringen, i form av en bladplattform for HPC, med navnet SGI Altix ICE, og mer spesifikt serveren Altix ICE 8200. Med et slikt navn og det ikke helt overraskende slagordet "Welcome to the ICE age" er det tydelig at kjøling er et av de store poengene med denne nye serverfamilien.

Ifølge Earl Joseph, Program VP for HPC hos IDC, som også var tilstede på lanseringen, er HPC-markedet i meget rask vekst, raskere enn de fleste andre servermarkedene. Samtidig er HPC fortsatt veldig komplisert og mange organisasjoner føler visstnok at administrering av store HPC-systemer er vanskelig og blir vanskeligere etterhvert som systemene utvides.

(Klikk for stort bilde)

Altix ICE 8200 er bygget fra grunnen av med formål om å redusere det voksende gapet mellom ytelse og brukeres produktivitet. Plattformen er laget for skalering og mange av dets fordeler, inkludert pris/ytelse, skal ifølge SGI øke dess flere blad og rack kunder legger til. Samtidig skal den tette rack-arkitekturen påse at så lite som mulig fysisk plass blir brukt i datasenteret. SGI proklamerer faktisk at Altix ICE vil gi 40 prosent mer regneytelse per gulvenhet enn konkurrerende blad. Ét ICE 8200-rack kan bestå av 512 Intel Xeon-prosessorkjerner og yte 6 TFLOP.

Altix ICE bruker altså Intel Xeon fremfor Itanium som de andre Altix-familiene benytter seg av. På spørsmål om hvorfor de nå går for Xeon var svaret fra SGI todelt. På den ene siden var argumentasjonen at de føler de dekker Itanium-behovet med sine andre Altix-produkter, mens den andre begrunnelsen var kostnader, som med Xeon skal være lavere. Altix ICE er ment å skulle være et lavkostnadsprodukt, blant annet via lave energikostnader, uten at det skal gå ut over ytelsen.

SGIs egne tall viser at Altix ICEs design for et 10 TFLOP-system visstnok kan spare organisasjoner inntil US$ 53 000 i året.

(Klikk for stort bilde)

En av grunnene både til den relativt kompakte størrelsen på Altix ICE og til at kostnader holdes nede er at bladene ikke inneholder disker. Altix ICE benytter seg av såkalt "off-blade" sentralisering av lagringsressurser. Dermed kan kunder selv velge den lagringsløsningen som passer deres behov best, som gjør at man ikke ender opp med potensielt store mengder ubrukt datalagringsplass. Slik skal både kostnader, vekt og strømforbruk reduseres.

SGI har klart å gjøre Altix ICE meget kompakt blant annet ved å bruke en ny versjon av "Atoka"-kortet, utviklet i samarbeid med Intel. Kortet, utviklet spesielt for HPC, gjør at ett blad kan ha to dobbel- eller firekjerne Xeon-prosessorer, samt opptil 32 GB minne.

(Klikk for stort bilde)

En flaskehals for mange superdatamaskinsystemer er kommunikasjonen mellom nodene, kalt interconnectene. På dette området har Gigabit Ethernet en stor bit av markedet, men InfiniBand vokser raskt, noe man også ser i TOP500-listen over verdens høyest ytende systemer. Altix ICE er utstyrt med doble Double Data Rate (DDR) InfiniBand. Administrative oppgaver har fått et eget dedikert Gigabit Ethernet-nettverk, slik at DDR InfiniBand-nettverket, som kan yte 20 Gb/s, står 100% til disposisjon for regnetrafikk.

SGI ønsker med Altix ICE å gi et grønnere HPC-alternativ. Systemet er utstyrt med løsninger tidligere utviklet for SGIs Itanium-baserte Altix-famile. Resultatet skal være opptil 87 prosent effektivitet på regnebladene og opptil 76 prosent effektivitet på racknivå. Dørene inneholder SGIs nye, tredjegenerasjons vannkjølingssystem. Vannet skal kunne fjerne så mye som 95 prosent av varmen generert av et Altix ICE-system. 250 slike vannavkjølte dører er allerede utprøvd i Altix-systemer rundt om i verden.

(Klikk for stort bilde)

Vannkjølingen er spesielt viktig fordi kostnadene for kjøling av HPC-systemer kan utgjøre markante deler av totalkostnadene. Ifølge IDC kan serverkjøling faktisk øke strømkostnader med 50 til 100 prosent, noe det fort blir penger av i store superdatamaskininstallasjoner.

SGI er opptatt av hvor raskt et Altix ICE-system skal kunne installeres. University of Exeter er et av stedene som allerede har fått et Altix ICE-system installert. Der skal blant annet professor i teoretisk astrofysikk, Matthew Bate, som var tilstede under pressekonferansen, bruke systemets 128 kjerner til å simulere tilblivelsen av stjerner og planeter. Han kunne fortelle at systemet "ankom om morgenen - det var oppe og kjørte innen tidlig ettermiddag". Han fortalte også at de i rimelig nær fortid hadde fått et annet system, fra en produsent "som skal forbli navnløs", som stod i flere uker før det var klart for bruk.

Bate forklarte kjøpet av ICE-systemet blant annet med en video som viste en simulering av formering av stjerner. Simuleringen hadde tatt omtrent ett år på et 16-kjernerssystem.

(Klikk for stort bilde)

Hvert SGI Altix ICE 8200-system kommer med en programvarepakke, SGI Conductor, forhåndsinstallert. Løsningen inneholder SGI Tempo eller Scali Manage for klyngeadministrering. I tillegg inkluderes SUSE Linux Enterprise Server 10, SGI ProPack 5 Software for Linux OS, Altair PBS Professional 9.0 og InfiniBand Fabric and Subnet Management.

SGI Altix ICE 8200 er tilgjengelig allerede. Konfigurasjonene varierer fra 8 til 512 prosessorer. I USA er listeprisen for et fullt rack med 512 prosessorer omtrent 350 000 dollar.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen