SGI endelig friskmeldt

Det var i mai i år at SGI annonserte at de hadde søkt om beskyttelse under amerikansk konkurslovs paragraf 11 (såkalt "Chapter 11 bankruptcy protection"). Den gang proklamerte de at de skulle komme seg ut av Chapter 11 innen seks måneder, noe de nå har klart.

SGI har flere ganger tidligere prøvd seg på snuoperasjoner, blant annet i 1999 og i 2000. Til tross for gjentatte forsøk, også tidligere på 90-tallet, fortsatte selskapet å tape både inntekter og investorer. Sent ifjor ble SGI sågar fjernet fra New York Stock Exchange (NYSE) etter å ha ligget under NYSEs minstekrav på US$1 per aksje i et halvt år.


SGI hovedkvarter, Crittenden Technology Center, Mountain View, California
SGI hovedkvarter, Crittenden Technology Center, Mountain View, California

Den hittil siste og altså foreløpig suksessrike snuoperasjonen ble igangsatt av CEO Dennis McKenna, som i januar i år ble ansatt nettopp for å snu selskapet rundt. Han er også den eneste som nå er igjen etter at hele toppledelsen og styret er blitt skiftet ut. 600 ansatte har blitt fjernet som en del av sparetiltakene på $150 millioner årlig. Ny kapital på $85 millioner har blitt skaffet i form av et lån på $85 millioner fra Morgan Stanley og kreditt på $30 millioner fra General Electric Capital.

SGI har gått bort fra sine egne MIPS-prosessorer og Irix-versjon av Unix til fordel for Intels Itanium og Xeon, og Linux. Forsinkelsen med Itanium slo også negativt ut for SGI. Tre fjerdedeler av SGIs nåværende produkter ble introdusert i løpet av de siste ni månedene. Selskapet vil fortsatt selge produkter peilet inn mot ingeniørarbeid og vitenskaps- og forskningsoppgaver. De vil tilby rack- og bladservere og klynger i tillegg til NAS- og SAN-systemer.

SGI slo seg i sin tid opp på grafikksystemer for filmer som Jurassic Park. Teknologien deres ble også brukt i for eksempel Ringenes Herre. SGI fikk problemer etterhvert som selskaper som IBM, HP, Sun og Dell kunne tilby enda kraftigere maskiner. Selskapet var også store på kraftige grafikksystemer for bruk til for eksempel visualisering av 3D bilmodeller og undergrunns oljereserver. Denne tiden er nå forbi; visualisering er i følge McKenna en ubetydelig del av dagens produksjon.

De nye tidene betyr også at selskapet ikke lenger vil referere til seg selv som Silicon Graphics, Inc., kun SGI. Målet for selskapet er å igjen generere profitt innen utgangen av regnskapsåret 2007, altså 30. juni.

(Kilder: www.digi.no, CNET News.com, CNET News.com, news.zdnet.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen