Setter fokus på mini-ITX

AOpen S120 (hovedmodulen)

I databransjen krympes komponenter og systemer stadig vekk, og vi får stadig mer kraft på stadig mindre fysisk plass. Desktop-PC-markedet har imidlertid lenge holdt seg til ATX-formatet, selv om mer kompakte bærbare maskiner stadig overtar mer av markedet.

Mini-ITX er et svært kompakt hovedkortformat (17x17 cm), som likevel tillater brukbart med kraft ombord. Eksempelvis kan man parre slike kort med Core 2 Duo-prosesorer og et par GB med DDR2-minne, men begrensningen blir gjerne på grafikkfronten. På så lite plass blir det dårlig med rom for kraftige skjermkort. En ulempe er også at disse hovedkortene typisk bruker SO-DIMM-minne, som er både dyrere og tregere enn standard minnemoduler.

AOpen setter nå et enda større fokus på mini-ITX, og lanserer et nytt utbyggbart kabinett. S120 kommer med en hovedmodul, og kan bygges ut med flere moduler i høyden.

Tre ekstra moduler
Hovedmodulen inneholder hovedkortet og har plass til en 2,5"-disk. Som opsjon finnes 7-i-1 kortleser og USB-tilkoplinger i front. Man kan legge til tre ekstra moduler, for henholdsvis PCI-utvidelseskort (via "riser"-kort), optisk drev og en 3,5"-harddisk. Man har valget mellom en intern eller ekstern strømforsyning, med effekter fra 90-120 Watt.


Systemet fullt utbygd
Systemet fullt utbygd

Dimensjonene for hovedmodulen er 19,8 x 19,8 x 7,8 cm, mens utvidelsesmodulene er tilsvarende, men bare 3 cm i høyden. Hovedmodulen kan plasseres enten vertikalt eller horisontalt (kun horisontalt dersom man har bygd ut).

Det er foreløpig uvisst hva kabinettet og utvidelsesmodulene vil koste. Tilgjengelighet ventes i løpet av 3. kvartal.

Hva skjer med AOpen?
Det har vært stille fra AOpen i den senere tiden, og det er flere grunner til dette. Selskapet har kuttet ut skjermkortproduksjonen helt, og vi ser heller ikke mange hovedkort med AOpen-logo på lenger. Kun noen mini-ITX-kort blir laget, og det er heller ikke AOpen selv som produserer disse kortene.

At AOpen også har hatt til dels stor gjennomtrekk i sine rekker bidrar heller ikke til en stabil og god utvikling.

Faktum er at hovedkort-bransjen rett og slett har blitt knalltøff, og stadig flere produsenter faller fra (sist Epox, som er ute i hardt vær). Det blir noen få og store produsenter igjen.

Fokuset for AOpen er nå kabinetter og mini-barebone-systemer. I tillegg vil selskapet introdusere strømforsyninger under eget merke. AOpen-kabinetter har tidligere fått skryt for å leveres med gode strømforsyninger. Ikke så rart kanskje, for kvalitetsprodusenten FSP Group har stått for produksjonen av strømforsyningene.

Vi har ikke fått bekreftet hvilken produsent som står bak AOpens "egne" strømforsyninger, men vi mistenker sterkt at det er FSP Group som igjen er på farten.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen