(Bilde: Warren Herndon)

Setter kameraet på hjul

Brukerfinansiert kamerastativ med styring loves snart tilgjengelig på markedet.

Denne ganske så unike oppfinnelsen utviklet av Warren Herndon, kalt Lil-Mule, gir mange muligheter for spennende filmopptak - for en forbrukervennlig penge.

Dette er egentlig ikke en dolly, men et motorisert stativ på hjul. Mens en dolly begrenser seg til å bevege kameraet med en viss makslengde og en statisk bane, som regel i en rett linje, kan Lil-Mule bevege seg helt fritt. Ulempen er at overflaten må være relativt rett og ikke for ujevn. Men dette har man også tenkt på, da utvikleren arbeider med en sammenleggbar skinne som vil være tilpasset oppfinnelsen.

Testvideoene Herndon viser på Kickstarter virker overaskende stabile, til tross for at noen er gjort på overflater som gress og grus. Han innrømmer imidlertid at noe av materialet er stabilisert i After Effects i etterkant. Dette er ikke nødvendigvis en veldig stor ulempe, men man vil nødvendigvis ende opp med en mindre oppløsning - avhengig av hvor ustødig materialet er.

Motion Control

Motion control er en avansert metode for kraning av kamera og krever gjerne langt dyrere utstyr enn det den gjennomsnittlige amatør har råd til. Dette brukes blant annet til å styre kameraet i samme bane flere ganger, for så å kombinere klippene og sette inn elementer i etterkant.

Warren Herndon skriver på Kickstarter at Lil-Mule kan tilby Motion control, men det er ikke snakk om det samme systemet. En slik teknikk krever at kameraet føres i nøyaktig samme bane flere ganger, noe en frittstående robot ikke kan klare. Men den vil i alle fall klare å gjøre bevegelser med en kontrollert og jevn hastighet, noe som kan skape svært spennende timelapser.

Foto: Warren Herndon

Hastigheten til roboten kan styres via en liten bryter, og dersom man ønsker det kan det monteres på fire hjul i stedet for tre, for å styre den mer stabilt i en rett strekning. Systemet ser temmelig stødig ut, og i demonstrasjonsvideoene ser vi at det i hvert fall kan holde speilreflekskameraer.

Det følger ikke med noe batteri til Lil-Mule, men med et 12v-batteri påstår produsenten at den kan kjøre en hel dag. Men trenger også et eget stativhode før innretningen er operativ.Lil-Mule ble nylig avsluttet som prosjekt på Kickstarter etter å ha tjent inn nesten fem ganger det opprinnelige målet på 15 000 dollar. Produsenten lover at produktene vil være tilgjengelig for salg fra deres nettside så snart alle bestillingene er levert til de som kjøpte gjennom Kickstarter.

Prisene vil sannsynligvis ikke være så ulike de vi så på Kickstarter. De motoriserte versjonene startet på $590 (ca. 3 200 kroner), mens man kunne få en manuell utgave fra $280 (ca. 1 500 kroner). Men de endelige prisene er ikke bekreftet ennå.

Les også: Blås opp din egen kameraskinne

Kilde: Kickstarter.com

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen