Guide

Sett et teleskop foran kameraet!

Canon PowerShot S20 med en 8x kikkert
Klikk på bildene for større versjoner. Ved å holde musepekeren over bildet får du mer informasjon.
Jeg anskaffet mitt første digitale kamera for 3 år siden, et Canon Powershot A5. Jeg ble med en gang facinert av de mulighetene man hadde med nærbilder; Med en nærgrense på 8 cm fikk jeg bilder som man med tidligere konvensjonelle kompaktkameraer bare kunne drømme om. Det ble mange fine blomsterbilder den sommeren.

Våren 2001 oppgraderte jeg, og kjøpte jeg et Canon Powershot S20, men ble med en gang meget skuffet over vesentlig dårligere macro, forskjell mellom nærgrense 12 cm i forhold til tidligere 9, var formidabel. Det var da jeg begynte å eksperimentere med kikkerter.

Jeg hadde en kikkert, et monokular, 8x20, med en nærgrense på 30 cm, som jeg hadde kjøpt for 300 kr. Denne monterte jeg på linsehuset, ganske så primitivt med tape ol., men det fungerte.

Nå fikk jeg plutselig 16X zoom (2X på kameraet x 8X på kikkerten) og med fortsatt nærgrense på ca. 30 cm ble det også muligheter for skikkelige nærbilder, bildefelt ca. 1,5 cm. Etterhvert fikk jeg tak en i kikkert av bedre kvalitet og monterte på et egetprodusert adapter, nøyaktig tilpasset linsehuset på kameraet. Enkelt og lettvint; trykkes på og trekkes av.

2x ordinær tele, 11 meter, rihånd
Ovenfor ser du et bilde på kameraets maksimale teleinnstilling. Nedenfor ser du hvor mye nærmere man kommer med en 16x linse.
16x kikkert, 11 meter ,frihånd

Med 16x zoom er det nesten påkrevet med stativ, særlig ved nærbilder. Men jeg har også tatt flere bilder uten, som også ble riktig bra. Ved større avstander og godt lys går det som regel bra uten stativ. Kikkerten har store fordeler ved fotografering av sommerfugler og andre insekter. Må man for nære, er det lett å skremme dem, men med over 30 cm avstand får man oftere sjansen (og så er det mye tryggere.)

Sammen med den nye kikkerten kjøpte jeg også med en slags microskop-sats, som består av ei plasthylse med ei linse. Ved å montere kikkerten på denne, får man et mikroskop med ca. 30 x forstørrelse. Bildefelt ca. 4mm. Her er det også muligheter for morsomme og interesante bilder; med kamera på kikkerten får man jo hele 60x forstørelse. Da ser man i alle fall forskjell på sukker og salt (se bildene under).

Linsa på mikroskopet kan skrues av, og ved å monterte den foran linsa på kameraet får man ei macrolinse med focusområde og nærgrense på ca 6-8 cm. Bildefelt 4-5cm. Rask og enkel å bruke.

Kikkert og stativ, ca 30 cm
Klikk på bildene for større versjoner. Ved å holde musepekeren over bildet får du mer informasjon.

Har også anskaffet meg en tubekikkert med zoom 12-36x. Konstruerte og monterte på et adapter og satte på kameraet. Av en eller annen grunn blir bildene litt uskarpe, men det er morsomt alikevel. Investerer kanskje i en kikkert med bedre kvalitet til høsten.

Felles for dette kikkertutstyret er at man må bruke LCD skjermen og kikkertokularet for å fokusere, noe som ikke er like enkelt bestandig. Særlig i skarpt solskinn kan det være problematisk, og jeg har derfor gjort noen halvhjertede forsøk på å lage en form for skjerming, uten å ha lykkes helt med det. Uansett så er jeg meget godt fornøyd med kikkertinvesteringene jeg har gjort og syntes også at bildene blir bra. Monokularet og mikroskopsatsen kostet ca. kr 1200 og tubekikkerten kostet omtrent det samme. Mye moro for penga og en morsom hobby. Ta gjerne kontakt dersom du har noen spørsmål.

Kikkert og stativ, 50 cm.

Kikkert, 3 meter, frihånd

Kikkert, 30 cm, frihånd

Mikroskopforsats

Mikroskopforsats, ca. 60x forstørrelse

Mikroskopforsats, ca. 60x forstørrelse

Tubekikkert

Tubekikkert, 72 x forstørrelse

Tubekikkert, 72x forstørrelse

Canon PowerShot S20 med makrolinse

Makrolinse på frihånd

Makrolinse på frihånd

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen