(Bilde: ZTE)

Sett sammen din egen drømmemobil

ZTE Eco-Mobius lar deg selv bytte ut skjerm, kamera, prosessor, minne og andre komponenter.

Tenk deg at du selv kan oppgradere mobiltelefonen din når den begynner å bli for treg, du har lyst på en bedre skjerm eller er misfornøyd med kameraet. Flere produsenter jobber nå med å gjøre dette til virkelighet.

På årets CES-messe i Las Vegas viser den kinesiske mobilprodusenten ZTE frem en modulbasert smartmobil: ZTE Eco-Mobius.

De ulike modulene skal enkelt kunne byttes ut.
De ulike modulene skal enkelt kunne byttes ut.Foto: ZTE

Eco-Mobius består av fire uavhengige moduler: LCD, kjerne, kamera og batteri. Kjernemodulen inneholder prosessoren (CPU-en), grafikkprosessoren (GPU-en), ROM og RAM, samt ulike andre elektroniske deler som er nødvendig for at telefonen skal fungere. Hver av komponentene i kjernemodulen kan byttes ut, slik at du for eksempel kan installere mer RAM (arbeidsminne), en raskere prosessor eller oppgradere grafikken.

Selg komponenter til andre brukere

Konseptet innebærer mer enn bare selve telefonen. ZTE opplyser på sine nettsider at de ser for seg et system som lar brukere selge eller bytte komponenter. Hvis du for eksempel trenger en raskere prosessor skal du via en app kunne velge at du ønsker å bytte prosessoren. Du vil da få opp en liste over brukere som er villige til å selge en raskere prosessor til deg. Samtidig kan du selge den gamle prosessoren din til noen andre. Tanken er at komponenter skal kunne brukes om og om igjen, inntil de ikke lenger er brukbare – noe som jo er bra for miljøet.

Lyst på større skjerm? Ikke noe problem!
Lyst på større skjerm? Ikke noe problem!Foto: ZTE

En som er glad i å ta bilder med mobilen, skal kunne ha med seg flere kameramoduler med ulike objektiver for ulike formål – for eksempel makro og vidvinkel. 

Til og med skjermstørrelsen skal du kunne oppgradere. Når du vil se film skal du rett og slett bare kunne bytte skjermen med en som er større, og så bytter du tilbake til den lille skjermen når du er på farten og ikke vil ha så mye å drasse på.

Flere batterier skal kunne kobles til utenpå hverandre, slik at du får bedre batterikapasitet.

Foto: ZTE

Foreløpig bare på utstilling

ZTE Eco-Mobius er foreløpig bare et konsept for å vise hvordan ZTE ser for seg at en modulær telefon kan se ut i fremtiden. Den er utstilt inne i en glassmonter på CES-messen – uten mulighet til å ta og kjenne på den – og den fungerer neppe.

Ifølge The Verge sier en representant på ZTE-standen at selskapet ikke kommer til å produsere akkurat denne telefonen, men at ingeniørene i ZTE jobber med å finne ut hva som skal til for å gjøre en slik telefon til virkelighet i fremtiden.

Vi har tidligere skrevet om flere ulike konsepter for modulbaserte mobiltelefoner, telefoner hvor du selv enkelt skal kunne bytte ut enkeltkomponenter. De kan du lese mer om her:

Her finner du alle sakene fra CES 2014-messen i Las Vegas »

(Kilde: ZTE, The Verge)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen