– Musikk kan lindre muskelsmerter
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

– Musikk kan lindre muskelsmerter

Ny studie viser at det hjelper med en bra låt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ifølge Videnskab.dk har danske forskere kommet frem til at favorittmusikken din kan ha en betydelig lindrende effekt på smerte. 22 personer med fibromyalgi (kroniske sene- og muskelsmerter) deltok i en ny studie, og ifølge forskerne førte utvilsomt musikk til mindre intense smerter.

– Vi målte både indirekte og mer direkte hvordan deltakerne opplevde smerten etter at de hadde lyttet til selvvalgt, behagelig musikk, og på alle parametere hadde det en effekt. De synes både at smerten var mindre ubehagelig og mindre intens, sier hjerneforsker Peter Vuust fra Aarhus Universitet til Videnskab.dk.

Han tror derfor at musikk som en del av behandlingen kan gjøre at folk ikke trenger å ta like mye medisiner. Da kan du blant annet få færre ubehagelige bivirkninger, og forhindre at det blir vanedannende.

Hvorfor virker det?

Musikkterapi blir brukt i mange sammenhenger i det norske samfunnet i dag, men det er kanskje noe fastlegen din ville skrevet ut på resept. De danske forskerne har to teorier for hvorfor musikk vi er glade i har en positiv effekt på opplevelsen av smerte.

Den første teorien er at musikk du nyter frigir såkalte opioder i hjernen, som de omtaler som «kroppens eget morfin». Alternativt skyldes smertelindringen at musikken fanger oppmerksomheten vår, og at vi blir midlertidig mindre oppmerksom på smertene.

– I forsøket med fibromyalgipasientene virker det mest sannsynlig at den positive effekten skyldes frigivelsen av opioder i hjernen, ettersom effekten fortsatt var der etter at musikken stoppet, sier forsker Line Gebauer ved Aarhus Universitet.

Må være musikk du liker

For at effekten skal være der, oppdaget forskerne at du var nødt til å høre på musikk du liker og godt, og som du har kjenneskap til fra før.

De understreker samtidig at det er en rekke lidelser som musikk ikke kan gjøre noe særlig med for å hjelpe. Deres konklusjon etter studien er derimot at det med hell kan brukes som et supplement i behandlingen. De nevner blant annet kreft, psykiske og somatiske lidelser, stress og søvnproblemer som eksempler der musikk enten kan lindre smerter eller dempe symptomer.

Hvilken låt får deg i godt humør? («Bohemian Rhapsody», eller??) Kommenter i forumet!

Barn og unge slipper å reise til legekontoret for behandling:
Får hjelp med psykiske lidelser via videosamtale »

(Kilder: Videnskab.dk via Forskning.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen