Serversentere bruker mindre energi enn antatt

Klarer serverrommet ditt vekten av denne?
Klarer serverrommet ditt vekten av denne?

En myte har lenge påstått at datasentere sto for nærmere 13 prosent av energiforbruket i USA. En studie utført av Jonathan Koomey hos Lawrence Berkeley National Laboratories og sponset av AMD konkluderer nå med at dette tallet er sterkt overdrevet og skal være kun 1 prosent.

Dette betyr allikevel ikke at IT-industrien slipper å bekymre seg. Studien tok utgangspunkt i året 2005 og viste at energiforbruket doblet seg fra 2000 til det nevnte år. For USA betyr dette 14 prosent økning hvert eneste år. Dersom økningen var tilsvarende i 2006 og fortsetter fremover, vil situasjonen likevel ikke se spesielt lys ut om noen år.

Rapporten blir brukt i forbindelse med virtualiseringsbudskapet der fokuset går på å konsolidere servere, få lavere administrasjonskostnader, høyere fleksibilitet og bedre utnyttelse av ressursene. 

En gjennomsnittlig x86-server bruker bare 5-10 prosent av ressursene i maskinvaren og er et bevis på at industrien strengt tatt kjøper mer enn de trenger. Dette kan selvfølgelig også ha sammenheng med at man i visse tilfeller ikke ønsker å ta noen sjanser på at applikasjonene skal gå tregt som følge av høy last.

Bekymringer som stadig blir mer aktuell for selskaper med store serverparker er kjøling, strømforbruk og vekt. Sistnevnte er gjerne glemt i en sammenheng der man kanskje har bygget et lite datasenter midt i kontormiljøet og stappet inn titalls servere, et par-tre rack, UPS-er og annet teknisk utstyr med betydelig vekt.

(Kilde: Internetnews)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen