Ser mobil-TV på sofaen

Alternativ tekst mangler

Brukerundersøkelsen er den første i Sverige etter at det svenske pilotnettet for mobil-TV-standarden DVB-H ble åpnet tidligere i høst. Undersøkelsen viser at TV-titting på mobilen ikke skiller seg nevneverdig fra vanlig TV-titting, og at man ser mest på TV hjemme, og da først og fremst på kveldstid.

Tidligere i sommer kunne Nokia melde at Sverige ville få testnett for DVB-H, der de som kjøpte en Nokia N92 ville kunne se mobil-TV. Brukerundersøkelsen som nå er offentliggjort er laget av Mediemäting i Skandinavien som har gjort undersøkelsen for Teracom, selskapet som drifter testnettet.

Ser TV hjemme
Det overraskende er at et mindretall av de som deltok i undersøkelsen bruker mobiltelefonen på vei til og fra jobb, men da til alt annet enn TV-titting. Istedet velger svenskene å ringe og sende tekstmeldinger, mens TV-titting hovedsaklig blir en hjemmeaktivitet. Og det til tross for at gjennomsnittlig pendletid for personene som deltok i undersøkelsen var på mellom 30 og 40 minutter hver dag.

En av visjonene til mobilprodusentene har vært at TV på mobilen skulle gjøre det mulig å se TV også utenfor hjemmet. Men den ferske undersøkelsen viser altså at dette ikke frister brukerne.

Og det er ikke kanaltilbudet det står på. I første omgang har nemlig testnettet kunne tilby hele 13 TV-kanaler og tre radiokanaler, som alle har vært gratis den første tiden. Først nå på nyåret vil Teracom ta seg betalt for tjenesten. Da vil det koste 10 kroner i måneden for å abonnere på én kanal, mens abonnement på samtlige vil ha en fastpris på 50 kroner.

En annen overraskelse er at testnettet så langt har opplevd få problemer. Telenor og Boxer, som begge behandler spørsmål og henvendelser fra testpersonene kan meddele at pågangen av henvendelser har vært overraskende lav.

Telenor, som fra før av leverer mobil-TV via 3G og EDGE her i Norge, sier at testresultatene så langt er interessant. Michael Bergman i Telenor Sverige kan avsløre for Mobil.se at han i fremtiden tror vi får se en blanding av nedlastede klipp via 3G-nettet og sendinger via DVB-H.

Enda usikkert
Men til tross for vellykket test er det enda ikke sikkert om svenskene vil få et landsdekkende DVB-H-nett med det første. Teracom sier at ingenting er bestemt enda og at de enda ikke har bestemt seg for om de vil gå for Nokias DVB-H eller den koreanske standarden DMB.

Dermed legger Teracom seg på samme linje som NRK her til lands, der en fortsatt veier standardene opp mot hverandre, der fordeler settes opp mot pris. NRK kunne tidligere i år opplyse at en norsk DVB-H-utbygging vil koste langt mer enn en utbygging av DMB-standarden.

(Kilde: Mobil)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen