Ser du at den er falsk?


Kina får stadig flere egne store merkevareprodusenter, Bird, Haier, Konka og TCL er blant de største og mest kjente

Går du rundt på gaten i Asia nå til dags er det ikke mulig å unngå kopier av diverse kjente merkevarer. Strekker man på beina i Hong Kong's Kowloon eller på hovedgaten i Shanghai er flunkende nye Rolex-er lett tilgjengelig, og det for 1/100 av det man må punge ut med hjemme for autentisk vare. Skulle merket mot formodning være 'Roolex' eller 'Rolek' er prisen gjerne enda lavere.

Det kopieres kjente merkevarer i Asia i stort omfang, og til tross for trusler om søksmål, bøter og fengsel fra de store merkevaregigantene så fortsetter det stadig å dukke opp kopiprodusenter i et stadig økende tempo. Nylig gikk Sony Ericsson ut og advarte mot falske utgaver av selskapets populære MP3-telefon W800i. Like i forveien hadde Samsung og LG klaget sin sorg over det voldsomme omfanget av uekte versjoner av selskapenes telefoner.

Faktum er at kopiene florerer og at situasjonen tilsynelatende er ute av de store selskapenes kontroll. Kopihaiene blir stadig frekkere, og ler nærmest store selskaper som Nokia og Sony Ericsson opp i fjeset, med kopier som er så godt som identiske med selskapenes egne modeller.

Kopiene deles i hovedsak inn i to kategorier. Den ene kategorien er telefoner som gjerne er forvekslingsvis lik, men som selges under et annet merkenavn. Ennå frekkere er modellene som er opptil identiske med originalen, og som selges under samme merkenavn eller logo som originalproduktet. I enkelte tilfeller kjøper kunder disse kopiene i god tro om at det autentisk vare, for så å oppdage at telefonen slett ikke er for eksempel Sony, men heller en Pony. Sistnevnte er hva man kaller piratkopier, og det er disse Sony Ericsson, Samsung og LG har villet til livs de siste månedene.

Undertegnede har de siste to månedene befunnet seg i Kina og Asia, og har undersøkt fenomenet med egne øyne. Og som så ofte før, så kan man trygt si at det man ser på avstand kun er toppen av isfjellet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen