Her er romstasjonen ISS fanget mens den farer forbi månen.
Her er romstasjonen ISS fanget mens den farer forbi månen. (Bilde: Thierry Legault)

Ser du hva som er spesielt med dette månebildet?

Fransk fotograf fanget unikt øyeblikk.

Det å finne det ideelle knipsetidspunktet er som kjent et avgjørende ledd i det å ta spennende bilder, og kan være særlig krevende om motivet er i rask bevegelse.

Takk et være nettopp riktig timing fikk en fransk astrofotograf ved navn Thierry Legault tatt et svært fascinerende bilde av månen, som i tillegg til å vise oss måneoverflaten i relativt stor detalj også fanget inn siluetten av et menneskeskapt objekt.

Unikt bilde av romstasjonen ISS

I forberedelsen av bildet regnet nemlig Legault seg frem til det nøyaktige tidspunktet romstasjonen ISS ville passere foran månen, noe som satte ham i stand til å servere oss et tydelig bilde av romstasjonen med den lysende månen som bakgrunn.

ISS kretser rundt Jorden i en høyde av 424 kilometer og beveger seg med en gjennomsnittlig hastighet på 27 600 kilometer i timen. Dette ga fotografen kun 0,55 sekunder til å fange romstasjonens ferd forbi månen.

Legault brukte et dataprogram til å beregne passeringstidspunktet, og til å ta selve bildet brukte han et kamera av typen Canon 5D mark II. Lukkertiden var på 1/2000 sekund, og ISO-verdien var satt til 1600.

Brukte teleskop

Selvsagt måtte fotografen «jukse» litt hva objektiv angår, så bildet ble tatt gjennom et teleskop av typen Meade ACF på 10 tommer. Bildet ble for øvrig tatt i Normandie-regionen i det nordlige Frankrike den 20. desember 2010 klokken 21:34.

Det er med andre ord ikke et rykende ferskt fotografi, men imponerende likeså. For en stor versjon av bildet, samt et par andre fine månebilder, kan du gå til Thierry Legaults hjemmeside.

Nå kan du få kjøpe et av kameraene som ble brukt på månen:
Det koster «bare» 1,5 millioner »

(Kilde: Thierry Legault, via Discover Magazine)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen