Forskere er nå sikre på at fem av de seks flaggene som amerikanerne satt opp på månen fortsatt står. Flagget som ble plantet under den første månelandingen i 1969, ble blåst overende da Apollo 11 forlot månen.

Teknofil Ser du flagget på bildet?

Forskere er nå sikre på at fem av de seks flaggene som amerikanerne satt opp på månen fortsatt står. Flagget som ble plantet under den første månelandingen i 1969, ble blåst overende da Apollo 11 forlot månen. (Bilde: NASA/GSFC/Arizona State University)

Flagget står fortsatt på månen

Fem av de seks flaggene amerikanske astronautene tok med seg til månen står fortsatt - 40 år etter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Over 40 år har gått siden Neil Armstrong tok et stor steg for menneskeheten på månens overflate og plantet det første amerikanske flagget utenfor jorden.

Nå viser nye bilder fra NASA at fem av de seks flaggene som ble plassert på månen under apolloferdene fra 1969 til 1972 fortsatt er intakte.

Les også: Billett ledig rundt månen

Astronaut John W. Young hilser det amerikanske flagget under Apollo 16-ferden.
Astronaut John W. Young hilser det amerikanske flagget under Apollo 16-ferden.Foto: Charlie Duke, NASA

Det aller første flagget, plantet av Armstrong og Buzz Aldrin i 1969, ble imidlertid blåst over ende da Apollo 11 forlot månen for å returnere til jorden. Det skriver nettstedet Metro.

– Den beste måten for å bekrefte at flaggene fortsatt står der er å se en serie med bilder fra NASAs Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) tatt på forskjellige tidspunkt, og så se skyggene flytte på seg, skriver forsker Mark Robinson ved Arizona State University i en bloggpost.

Les også: Se astronautenes ti mest legendariske bilder

Astronaut Buzz Aldrin fortalte at flaggene var blåst overende da Apollo 11 lettet fra månen i 1969. Og nå tyder mye på at den gamle romfareren hadde rett.

– Personlig ble jeg litt overrasket over at flaggene har klart å stå mot det kraftige ultrafiloette lyset og temperaturene på månens overflate, men det har de altså klart, forteller Mark Robinson.

Det har ikke vært noen mennesker på månen siden 1972. Men til neste år planlegger Kina en ubemannet ekspedisjon til månen.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen