Sentimentalt juledrama anno 1940

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De tre eksentriske eldre forretningsmennene har rykte på seg blant menneskene i gata for å være både sære og litt asosiale, og de er smertelig klar over sitt ufortjent dårlige rykte. Tjenestefolkene forguder dem, og de spøker og ler og har det koselig – om enn noe ensomt. En julaften inngår de gamle herrene et veddemål; de kaster en lommebok hver ut på gaten, alle med ti dollar og et visittkort i. Den ene vedder en bedre middag på at noen kommer til å levere tilbake fangsten, en av de andre vedder imot. Og dukker noen opp for å levere tilbake lommeboken, blir de bedt inn på en drink og en bedre middag.

Like før tjenestefolkene setter maten på bordet ringer det på døren; utenfor står en ung, pen mann med klingende Texas-dialekt. Kort tid senere ringer også en ung og vakker kvinne på døren, og ingrediensene er lagt frem for en strålende kveld for tjenestefolk, de unge menneskene og ikke minst de tre forretningsmennene. Dette blir starten på et varmt vennskap.

Gammeldags og sjarmerende

"Beyond Christmas" er en ekte klassisk julefilm med blide gamle menn, hyggelige og varme tjenestefolk og pene unge mennesker. Skuespillet er av den gamle skolen, omgivelsene gir julestemning og det lukter ribbe og mandariner av lang vei. Dette er en avslappende kosefilm; selv om filmen gjør sitt beste for å være spennende får man nok neppe noe videre høy puls av det som kanskje var maksimalt nervepirrende for nærmere 70 år siden. Dette er med andre ord ikke underholdning for de energiske, men kake-og-kakao-film en dag det er snø og vinter ute.

"Skuespillet er av den gamle skolen, omgivelsene gir julestemning og det lukter ribbe og mandariner av lang vei".

Bonusmaterialet på utgivelsen er helt gjennomsnittlig fantasifullt og spennende. En trailer, "cast&crew" og restaurert utgave av originalversjonen – i svarthvitt. Selve filmen er plettfritt fargelagt, så den eneste unnskyldningen for å se hele originalen uten farger må være den nostalgiske følelsen svarthvitt kan gi.

Noe treg start

I det hurtigtoget av en verden vi lever i anno 2008 virker alt som ikke kommer til poenget med én gang tregt, ubesluttsomt og lite spennende. Det er synd, for da vil man gå glipp av saktegående filmatiske perler som "Beyond Christmas". Et godt tips er å sette seg ned med noe man kan gjøre de første 15-20 minuttene; da blir ikke overgangen fra hurtigtogverdenen til den gammeldagse drømmeverdenen for stor, og du lulles sakte og sikkert inn i den gode og trygge barnslige følelsen av at i jula, da blir alt bra.

Konklusjon

Avkobling siste søndag i advent, eller rolig romjulskos. Det er høy kakao- og peisildfaktor, og "Beyond Christmas" er en film man kan se igjen og igjen – i de rette situasjonene. Sett deg til rette med en katt på fanget og et pledd rundt kroppen, koble ut og kom i den gode, avslappede julestemningen. Har du tålmodighet til å holde ut de første femten minuttene er du reddet og kan feire jul i år igjen.

Beyond Christmas

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen