Baidu, Kinas svar på Google, sa opp fire ansatte for å ha tatt imot betaling for å slette innlegg.
Baidu, Kinas svar på Google, sa opp fire ansatte for å ha tatt imot betaling for å slette innlegg. (Bilde: Hardware.no)

Sensurerte kommentarfelt for penger

Kinas største søketjeneste sparket fire ansatte på flekken.

I den vestlige verden bruker vi Google, men i Kina er det Baidu som er den mest populære søketjenesten. Nå har de sagt opp fire ansatte for å ha fått betalt for å slette innlegg i kommentarfelt og drive med internettsensur. Tre av de fire oppsagte ble arrestert av politiet, anklaget for korrupsjon.

Dyr sletting

Dette er ikke første gang noe slikt skjer i Kina. Sensurering og sletting av innlegg har blitt en industri, og flere og flere moderatorer har begynt å ta seg godt betalt for tjenestene. En av de ansatte som fikk sparken jobbet også for et profesjonelt "sletteselskap", som kun jobber med å slette negativ omtale til store selskaper fra nettet.

Selskapet, kalt Beijing Hoatian Lianmeng, tar for eksempel betalt 1000 yuan (omtrent 939 kroner) for å slette et innlegg i et forum. For å slette et innlegg under en blogg blir prisen doblet, till 2000 yuan (1879 kroner). For å slette kommentarer under nyhetssider må selskapene ut med 3000 yuan (2818 kroner).

For de store selskapene som ikke orker å bry seg om enkelttilfeller, kan sletteselskapene også tilby abonnementstjenester. For mellom 150 000 og 200 000 yuan (141 000 og 188 000 kroner) vil moderatorene holde følge med alt av omtale et selskap får på nettet, og slette alle negative kommentarer i ett år.

Voksende problem i Kina

Ifølge Baidu er det sletteindustrien et voksende problem i Kina. Søkeselskapet har hatt et lignende problem tidligere, men den gangen tok de hånd om problemet internt. Denne gangen var det imidlertid snakk om så mye penger (flere titusener yuan), at de måtte involvere politiet.

– Baidu har sagt opp fire ansatte. Så fort vi oppdager slike hendelser får det kraftige konsekvenser. Baidu jobber med å tette sikkerhetshull ved å styrke ledelsen for å opprettholde orden på vår kommunikasjonsplattform, uttalte selskapet til det kinesiske nyhetsstedet Global Times.

(Kilde: Global Times, The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen