Test

Senfu sommerklokking

Heldig halve året

I fjor på denne tiden slet jeg med å holde en særlig varm Athlon 600 i godlune med luftkjøling. Det ble ikke noe lettere av at jeg brukte et Freespeed-kort og lurte prosessoren til å tro at den var en 750. Det likte L2-cachen dårlig, så maskinen ble svært så selvbevisst i sommervarmen.

Et år med vannkjøling har gjort meg litt bortskjemt.

Vinteren er overklokkerens favorittsesong. Hele Norge plasseres i fryseren, så å si. Selv glovarme prosessorer av de siste måneders produksjon viser seg fra sin beste side når utetemperaturene faller. Lavere temperaturer i PCen gir som kjent mulighet for økte prosessorhastigheter, og nye rekorder kan settes. Det utspiller seg vonde scener når sommeren kommer, og tvinger oss til å velge: Enten å forbedre kjølingen eller å sette ned prosessorhastigheten et hakk eller to. Det sistnevnte er som kjent forbundet med stor vanære.

Man kan selvsagt bytte ut kjøleblokken i aluminium med en som er mer effektiv. En modell i kobber vil ganske sikkert senke temperaturen noen grader. Har man råd til det kan man kjøpe en blokk i sølv. En mer avansert radiator av lamell-type vil kunne senke temperaturen på kjølevannet betraktelig. En kraftigere pumpe vil skyve litt mer vann gjennom systemet.

Fellesnevneren på alle disse forbedringene er desverre penger. Men det er et par ting man kan gjøre for å forsøke å holde temperaturen under faregrensen, og det uten å kjøpe en eneste del.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen