Sendte smultring til stratosfæren fra Norge

Sendte smultring til stratosfæren fra Norge

...og de fant den igjen i Sverige. Se video her.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Askim: Torsdag sendte de fem svenske karene Benjamin Jönsson (23), John Johansson (19), Johannes Jönsson (26), Rasmus Ankarkär (18) og Alexander Jönsson (22) som første i verden opp en smultring til stratosfæren, tre mil over jordens overflate.

Dette ved hjelp av en værballong og en liten isoporeske hvor de hadde festet et par kameraer.

ALDRI GJORT FØR: Å sende en smultring opp i stratosfæren skal ifølge Benjamin og Alexander Jönsson aldri vært gjort før.
ALDRI GJORT FØR: Å sende en smultring opp i stratosfæren skal ifølge Benjamin og Alexander Jönsson aldri vært gjort før. Foto: Per-Øyvind Nordberg

– Vi har sett at det er blitt sendt opp mye rart til stratosfæren som øl og pizza, men aldri en smultring, sier Alexander Jönsson til Smaalenens Avis.

Sendt opp i Askim

Ballongen og boksen med smultringen som var festet på et lite plastbrett, ble sendt opp fra Askim stadion torsdag ettermiddag.

– Det var lettere å få tillatelse til dette i Norge enn i Sverige, og vi tenkte at Askim var sånn passe sentralt, sier Jönsson fornøyd etter de sendte ballongen av gårde.

Hele prosjektet ble filmet, og som man kan se av filmen øverst i saken, så sprekker ballongen når den nærmer seg verdensrommet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Ballongen ble hele ni meter i diameter da den var så høyt oppe. Og vi var veldig spent på hvor den skulle lande, sier 22-åringen.

Esken med smultringen og kameraer landet fem timer etter avgang, i den store svenske innsjøen Vänern i Sverige 14 mil unna der den startet.

Fikk hjelp av redningsselskap

– Det var veldig mye vind på sjøen, og vi trodde aldri vi skulle få den igjen. Vi var så heldige at vi fikk hjelp av det Svenske sjøredningsselskapet i Åmål til å reise ut å hente den, sier 22-åringen som er leder for prosjektet.

PÅ VEI OPP: Her er smultringen like etter den lettet i Askim. Under kan man se Askim sentrum.
PÅ VEI OPP: Her er smultringen like etter den lettet i Askim. Under kan man se Askim sentrum. Foto: Privat

Karene har tidligere laget flere filmer som har fått mye oppmerksomhet på YouTube, og håper også denne vil fange publikums oppmerksomhet.

– Vi har laget et par morsomme filmer tidligere som blant annet har blitt plukket opp av BBC og Discovery Channel, og hvem vet, kanskje noe liknende skjer med denne og. Det er kjempekult å være først til å gjøre noe slikt i hvert fall, sier Jönsson.

Han påpeker at det er broren Benjamin som har stått for mye av arbeidet med selve esken de sendte opp.

– Det koster ikke mye å gjøre noe sånt. Ballongen kjøpte foreldrene våre i USA for noen få kroner, og det som koster noe er helium og kameraer så totalt så kom det nok på rundt 10.000 kroner. Men vi har vært så heldige å ha blitt sponset med blant annet gassen, sier Jönsson.

På videoen får man se ferden fra det hele monteres i Askim, og smultringens ferd over Indre Østfold og opp til stratosfæren hvor ballongen omsider eksploderer. Så følger nedfarten hvor esken lander i sjøen, og videre får man se hvordan denne blir reddet.

Flere videoer fra gjengen vil komme på deres YouTube-kanal Stratolys.

Det er selvfølgelig ikke dette værballonger egentlig skal brukes til:
Slik regner Metereologisk Institutt ut ekstremværet » (Tek Ekstra)

Også kameradroner kan brukes til å lage mye heftig video: 
Dette er trolig verdens dyreste kameradrone » 

Denne artikkelen er hentet fra Smaalenene.no og publisert med tillatelse.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen