Illustrasjon av satellittens ankomst til Mars.
Illustrasjon av satellittens ankomst til Mars. (Bilde: Wikipedia)

Sendte satellitt til Mars på første forsøk og superlavt budsjett

India entrer romfartsscenen med brask og bram.

Etter at Månen for lengst er utforsket er det nå den røde naboplaneten Mars som romfartsorganisasjonene legger mer og mer fokus på. Amerikanske NASA er de som har investert desidert mest i å studere planeten, ikke minst med sin Mars-rover Curiosity, som snart også skal få en oppfølger.

Utforskning av Mars er imidlertid et krevende foretak, og hittil har ingen klart å sende en satelitt til planeten på første forsøk. Nå har en aldri så liten nykommer demonstrert at dette er mulig – og det attpåtil til en billig penge. Som Gizmodo og BBC melder er det den indiske romfartsorganisasjonen ISRO (Indian Space Research Organisation) som står bak denne bragden.

Slo dårlige odds

India skjøt ut sin Mars-satelitt «Mangalyaan» den 5. november i fjor, og den 24. september i år entret den omsider inn i bane rundt Mars. Da hadde den tilbakelagt totalt 680 millioner kilometer.

Slik ser den indiske Mars-satellitten ut.
Slik ser den indiske Mars-satellitten ut.Foto: ISRO

India har dermed blitt det første asiatiske landet som har sendt en satellitt til Mars, men enda mer imponerende er det at landet klarte brasene på første forsøk. Som Gizmodo viser til er listen over de mislykkede, amerikanske forsøkene til sammenligning rimelig lang.

Ifølge BBC har det siden 1960 blitt iverksatt til sammen 51 Mars-oppdrag, og av disse er det kun 42 prosent som lyktes. India hadde med andre ord oddsen mot seg.

Billigste ferd noensinne

Det som nok er aller mest oppsiktsvekkende med det indiske Mars-prosjektet er imidlertid at hele prosjektet visstnok bare kostet rundt 74 millioner dollar, det vil si cirka 470 millioner kroner. Ifølge ISRO-sjefen K. Radhakrishnan gjør dette det til den billigste interplanetære romferden noensinne.

Satellitten skal nå kretse rundt Mars i rundt seks måneder i den hensikt å studere atmosfæren til planeten. Oppdraget skal forhåpentligvis også bidra til å avdekke hvorfor og hvordan vannet forsvant fra planetens overflate.

Flere detaljer om det indiske romprosjektet finner du på ISROs hjemmeside.

NASAs Mars-utforsker Opportunity fikk SSD-problemer: Dermed måtte den formateres - 200 millioner kilometer fra Jorden »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen