Sendte direkte med Nikon D800

Sendte direkte med Nikon D800

(Bilde: Nikon, TV4 Sverige)

Sendte direkte med Nikon D800

Viser nye måter å bruke speilrefleksmodeller på.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De fleste er kjent med at dagens speilreflekskameraer har mulighet til å filme i FullHD, og at kvaliteten er god nok til TV-produksjon. Blant annet TV-serien "Dag" som har gått flere sesonger på TV2 er spilt inn med speilreflekskameraer. Det har imidlertid vært vanskelig å bruke slike kameraer til for eksempel direktesendinger, fordi signalet ut av HDMI-porten på slike modeller har inneholdt praktisk informasjon om opptaket som det ikke har vært mulig å fjerne i etterkant.

Les også: Endelig kom Nikon med D800

Da Nikon lanserte D4 og senere D800, implementerte de muligheten til å sende et rent HDMI-signal ut fra kameraet, noe ikke er vanlig på vanlige speilrefleksmodeller i dag. Fordelen med dette er at kameraene kan sende et digitalt lyd- og bildesignal direkte ut fra kameraet, noe som gjør det mulig å sende direktesendinger uten at videoen må lagres eller redigeres på forhånd. Da Akam var på Nikons pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av D800, var det nettopp en demonstrasjon av kameraets muligheter til å sende live som ble presentert.

Les også: 10 ting du bør vite om Nikon D800

Nikon D800 streamer live under et program på svenske TV4..

Svensk TV4 synes dette var en interessant idé og har de siste ukene prøvd ut muligheten til å sende programmet "Late night EM Live" med fire Nikon-kameraer. TV-kanalen er selv fornøyd med resultatet, og liker det litt annerledes uttrykket filming med speilrefleks gir. Fordi fullformatskameraer har en relativt stor bildebrikke vil det i sammenheng med lyssterk optikk gi en vesentlig mindre dybdeskarphet enn hva som er vanlig med tradisjonelle kameramodeller beregnet på fjernsynsproduksjon. Det er også første gang kameramodeller markedsført som stillbildekameraer blir brukt til en livesending.

Les også: SNIKTITT: Nikon D4

Prismessig er denne løsningen interessant, da tradisjonelle fjernsynskameraer er langt dyrere enn speilrefleksmodeller. I en mediehverdag hvor stadig flere nettaviser satser på multimediainnhold og egne nett-tv satsninger vil en slik løsning være spennende. Da kan de samme kameraene som følger pressefotografene rundt på oppdrag i hverdagen brukes til blant annet livesendinger i avisenes egne tv-studioer. Mye tider på at fremtidens speilrefleksmodeller vil bli brukt på helt andre områder enn hva man har forbundet med slike kameraer tidligere, og vi vil nok med stor sannsynlighet se mer av speilreflekskameraer i liveproduksjoner i fremtiden.

Kilde: pressemelding fra Nikon

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen