Sendte 10 kilowatt trådløst
(Bilde: Mitsubishi)

Sendte 10 kilowatt trådløst

Mener teknologien kan settes ut i praktisk bruk innen fem år.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mitsubishi Heavy Industries har greid å overføre 10 kilowatt elektrisk kraft med mikrobølger til en mottaker 500 meter unna, i et forsøk med trådløs strømoverføring, skriver Teknisk Ukeblad. Dette vil ifølge selskapet bli kjerneteknologien i det Mitsubishi mener er fremtidens energiproduksjon: Rombaserte solceller (SBSP).

Eksperimentet ble gjennomført på et verft i Kobe i Japan, og selv om selskapet ikke lyktes med å fange opp mer enn omtrent 10 prosent av kraften som ble sendt, karakteriserer selskapets forskere både avstanden og effekten som milepæler innen utviklingen av teknologien. I følge talspersoner skal effekten i teorien kunne økes til 40 prosent.

Tror på praktisk bruk innen fem år

Selv om teknologien fortsatt er på et eksperimentelt utviklingsstadium, tror selskapet at de kan sette den ut i praktisk bruk innen fem år. Det kan være for å levere elektrisitet til katastrofeområder der strømnettet er nede, en ikke uaktuell problemstilling i jordskjelvutsatte Japan. Det kan også være andre steder der elektriske kabler er en utfordring, for eksempel mellom installasjoner og plattformer til havs. De håper også at teknologien kan brukes til å lade elektriske biler.

– Utfordringene fremover er å redusere størrelsen på enhetene og samtidig gjøre dem mer pålitelige. Vi tror vi skal kunne kommersialisere teknologien ganske tidlig for bruk på korte avstander, sier sjefingeniør Kenichi Amma til den japanske avisen Mainichi.

Overføre strøm fra verdensrommet

Et konseptbilde av en satellitt som kan samle solenergi i verdensrommet.
Et konseptbilde av en satellitt som kan samle solenergi i verdensrommet. Foto: NASA

Trådløs overføring av energi er en av de store utfordringene for de som vil utvikle systemer for høsting av solenergi i verdensrommet. Satellitter i bane rundt jorden har ikke problemer med dårlige solforhold på grunn av overskyet vær eller nattemørke, slik som solcelleparker på jorden. Men å strekke en kabel flere titalls tusen kilometer opp og ut i verdensrommet lar seg selvsagt ikke gjennomføre, så en effektiv overføringsteknologi er en viktig bit i puslespillet.

I følge U.S. Department of Energy er det flere fordeler med å overføre energi fra verdensrommet med mikrobølger. Store satellitter kan samle nok energi til å genere flere gigawatt med strøm, og mikrobølgene kan sendes ned til en mottaker på jorden med en intensitet som ikke er sterkere enn solen midt på dagen. Fly og fugler som flyr gjennom strålene vil ikke merke mye. Men en slik solsamlingssatellitt vil i veie over 80 000 tonn, med reflektorer som vil være opp til tre kilometer, og de estimerte kostnadene for å få en slik opp i bane strekker seg opp i titalls milliarder dollar.

Du kan lese mer om rombaserte solceller på Energy.gov.

Mens vi venter på strøm fra verdensrommet kan vi glede oss over at det skjer noen forbedringer på batterifronten. Nå skal en britisk støvsugerprodusent sørge for batterier med dobbelt så stor kapasitet sammenlignet med litium-ionbatterier»

(Kilder: Mainichi, via Teknisk Ukeblad)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen