Sender ut avkappet Neonode

Da den svenske gründerselskapet Neonode viste frem den banebrytende mobiltelefonen N1 i forfjor ble de medie-ikoner over natten. N1 ble omtalt som både banebrytende og revolusjonerende av mediene, og titusenvis av personer fra hele verden valgte å forhåndsbestille den nye telefonen.

Den store oppmerksomheten har man særlig kunnet takke de heftige spesifikasjonene for. N1 kan by på et innebygget VGA-kamera, en fargeskjerm med 256.000 fargers fargedybde og minnekort-plass for kort i SD-format. Alt dette har blitt presset i et lite og lekkert, 89 grams skall.

Spesielt for N1 er også at den er utformet helt uten knapper. All navigasjon og skriving skjer via enhetens trykkfølsomme TFT-skjerm. Neonode har dessuten tatt i bruk sin patenterte zForce-teknologi, som gjør at man trykker ved å berøre skjermen istedet for å fysisk trykke den inn.

Som det senere skulle vise seg var dessverre N1 et luftslott. Gang på gang har selskapet måttet utsette telefonen, og skyldt på alt fra trøbbel med komponent-leverandører til svak økonomi. Først nå, to år senere, kan det se ut som om telefonen faktisk er på vei ut til butikkhyllene.

Hjemmesiden til selskapet proklamerer stolt at "It's out!" og Mobil.se har allerede snakket med markedssjef Jonas Löfgren. Han forteller at de første enhetene allerede har ankommet kundene, til en pris på 4600 kroner.

Blant de første som har mottatt N1 er redaktør for fansiden RedNeo.com, som allerede har postet bilder av enheten. Flere andre kunder har mottatt N1, og det er trolig bare et tidsspørsmål før vi får se de første testene.

Sender ut halvferdige modeller
Når N1 nå sendes ut til forventningsfulle kunder er det imidlertid fremdeles snakk om en halvferdig telefon. Neonode har nemlig enda ikke fullført programvaren til enheten, som per i dag har en rekke mangler. Den støtter for eksempel ikke grunnleggende funksjoner som WAP, GPRS og MMS.

Det er heller ikke mulig å ta i bruk infrarød-porten på enheten, man kan ikke bruke HTML-leseren (som uansett ikke ville fungert uten GPRS) og telefonen vil ikke kunne synkroniseres mot en datamaskin. Java er heller ikke på plass i telefonen, noe det ifølge Neonode heller aldri vil være.

For å toppe listen har Neonode N1 flere andre varige mangler. Mange vil nok for eksempel reagere på at telefonen ikke har vibrator, som gjør det umulig å varsle brukeren om samtaler og meldinger i lydløs modus. Blåtann er også en funksjon mange har etterspurt i en så dyr telefon.

Neonode har også måttet gå for et design der man ikke kan skifte ut det medfølgende batteriet. Det er et stort minus med tanke på at batterier jevnt og trutt taper ytelse etterhvert som årene går, og dessuten har en begrenset levetid.

Kan toget ha gått for Neonode?
Spørsmål som gjenstår er om N1 fremdeles har potensiale til å slå an. De siste to årene har det tross alt skjedd mye på mobilfronten, og det som var nytt og hett i 2002 er ikke nødvendigvis særlig interessant i 2004.

En uformell spørreundersøkelse blant leserene viste at kun en brøkdel av leserene vurderte å kjøpe telefonen. Vi har heller ikke særlig tro på at Neonode vil bli den suksessen mange har håpet på. Til det har selskapet brukt alt for lang tid på å få modellen ut på markedet.

N1 er for all del fremdeles en het liten sak av en telefon, men forskjellene fra andre modeller på markedet har blitt stadig mindre. Da er det også stadig færre grunner for at kundene skal velge Neonode fremfor kjente og veletablerte merker som Sony Ericsson og Nokia.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen