Sender RFID på romferd

(Bilde: Istockphoto / AirbrushCollection)
(Bilde: Istockphoto / AirbrushCollection)

RFID-teknologien får stadig nye bruksområder, og nå ønsker den amerikanske romfartsbyrået NASA å gjøre tester med RFID i verdensrommet.

De første testene av forskjellige RFID-brikker i rommet skal gjøres på romfergen Endeavour når den blir sendt til den internasjonale romstasjonen, skriver Computerworld.

Må tåle det meste
En av brikketypene som skal testes er den såkalte Gen 2-RFID-brikken. Brikkene skal oppbevares utenfor romstasjonen i ett år. Slik håper astronautene å kunne se om brikkene påvirkes av for eksempel ultrafiolett stråling, vakuum og ekstreme forandringer i varme og kulde.

Av testene skal man også forsøke å finne ut hvilke materialer som egner seg best i brikkene. Selskapet Intermec, som samarbeider med NASA om å utvikle brikkene, mener bestemt at plastbrikker vil fungere godt i verdensrommet.

Hjelper astronautene
Om forsøkene lykkes, kan RFID-brikkene lette arbeidet til astronauter på romferd. For eksempel kan de brukes til å holde rede på varebeholdningen i et romskip, og samtidig registrere om varer og andre ting er flyttet.

Brikkene kan også hjelpe astronauter som jobber utenfor romskipet med reparasjoner og andre gjøremål. Når de er utenfor romskipet har de nemlig ikke tilgang til skipets datasystemer. Ved å gi utstyr RFID-brikker, kan mye av informasjonen sendes til skipets systemer automatisk.

Til Mars?
Det endelige målet med testene er at RFID-brikkene kan brukes til å assistere astronauter på turer til Mars. Men før NASA kommer så langt, skal brikkene i følge Computerworld gjennom en rakettest, før de så skal være med på en reise til månen. I følge Fred Schramm i NASA, vil det som fungerer på månen sannsynligvis også fungere på Mars.

Vil du lese flere saker om RFID? Du finner mange i nyhetsarkivet vårt.

(Kilder: Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen