Japan satser på å stable 4K-sendinger på beina innen finalen i fotball-VM i Brasil neste år.
Japan satser på å stable 4K-sendinger på beina innen finalen i fotball-VM i Brasil neste år. (Bilde: FIFA, iStock/6133224)

Sender fotball-VM i 4K-oppløsning

Skarp gladnyhet for japanske fotballfans.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mens vi fremdeles venter på superoppløsningen 8K, har japanske myndigheter virkelig fått fortgang i sakene når det gjelder lillebror 4K.

Neste år er det som kjent fotball-VM i Brasil, og det japanske innenriks- og kommunikasjonsdepartementet banker derfor i bordet med å vise finalen i fire ganger oppløsningen til Full HD. Europa fikk nylig verdens første 4K-testkanal, og Japan vil ikke være noe dårligere.

To år før skjema

Dette er 4K UHD:

  • Betegnelse på neste generasjons skjermoppløsning
  • Fullt navn 4K Ultra High Definition (4K UHD)
  • Minimumskravet til en UHD-TV er 3840 × 2160 piksler
  • 4K står for 4000 og er en avrunding av de horisontale pikslene
  • Har fire ganger så høy oppløsning som Full HD 1080p
  • UHD inkluderer også 8K (7680 × 4320 piksler, 16 ganger Full HD)
  • Les mer på Wikipedia

Den planlagte 4K-sendingen i juli 2014 vil skje to år før skjema. Japanske myndigheter hadde opprinnelig planlagt å starte 4K-sendinger i 2016, men teknologisk utvikling og litt god, gammeldags konkurranseånd framskynder hele prosessen.

4K-sendingene vil først starte ved hjelp av kommunikasjonssatellitter, før de gradvis blir flyttet over til kringkastingssatellitter. Digitale bakkesendinger dukker først opp senere.

Teknologien skal altså være klar til bruk innen finalen i fotball-VM, som blir avhold 13. juli neste år. Dersom du av en eller annen grunn skulle være i Japan i stedet for Brasil på dette tidspunktet, har du dermed en glimrende anledning til å sjekke ut den høye oppløsningen.

8K framskyndes også

Ikke bare fotballfans har noe å glede seg over ved denne nyheten. Siden 4K-sendinger begynner å dukke opp to år før opprinnelig planlagt, vil det samme gjelde 8K – video med 16 ganger så høy oppløsning som Full HD. Dette skal nå etter planen begynne lanseringen fra og med 2016.

Utbredelsen av stadig flere 4K-TV-er var en av de store nyhetene i CES-messen i Las Vegas tidligere i år. Vi sjekket ut flere av dem, og ble imponerte over skarphet og oppløsning i bildet.

Fotball-VM i Brasil er det 20. i rekken, og arrangeres i 32 dager fra 12. juni til 13. juli 2014.

(Kilder: The Asahi Shimbun Digital, Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen