Test

Send tre SMS for prisen av én

Én SMS kan inneholde maksimalt 160 tegn. For mange er dette altfor lite, og du må i stedet sende dobbel- ja kanskje trippel-SMS for å få plass til det du har å si. Å sende en dobbel SMS koster dobbelt så mye som å sende én enkelt SMS. Er du glad i å sende lange SMS til venner og bekjente, kan mobilregningen fort bli høy.

Men nå finnes det en måte å lure systemet på. Forskere ved Aalborg Universitet i Danmark har nå utviklet et program kalt smsZipper, som komprimerer SMS-ene dine. Ved å bruke smsZipper tar SMS-ene dine bare én tredjedel av den plassen en vanlig SMS tar. På den måten kan du sende tre SMS-er i én.

Selv om du bruker smsZipper, sendes SMS-ene dine over GSM-nettet, slik som dine vanlige SMS-er. Det smsZipper gjør, er å kun sende 1/3 av hvert ord i SMS-ene, slik at hvert ord trenger mindre plass. Når SMS-en er kommet frem dit den skal, settes den sammen på riktig måte slik at den blir leselig for mottakeren.

Men fungerer det? Vi har testet det danske SMS-programmet.

Fungerer ikke på alle
SmsZipper fungerer ikke like bra på alle mobiltelefoner. På nettstedet Mobile Phones finner du en oversikt over hvilke mobiltelefoner du kan bruke smsZipper på.

Etter at du har lastet ned programmet og installert det på mobiltelefonen din, er det bare å begynne å sende SMS. Men det er verdt å merke seg at den du sender SMS til, også må ha smsZipper installert på sin mobiltelefon. Meldingene sendes nemlig ikke til den vanlige innboksen din, men til en egen innboks i smsZipper-programmet.

Når du starter smsZipper kan du enten velge å sende SMS med én gang, eller endre på innstillingene i programmet. Du kan velge hvilket språk du skal sende SMS i. Foreløpig kan du kun velge mellom dansk, engelsk, tysk og italiensk. Men da vi testet programmet, kunne vi like fint sende og motta SMS med norske ord og spesialbokstaver.

Henter kontaktene dine
Programmet kan hente kontakter fra kontaktlisten på mobiltelefonen din, slik at du slipper å taste inn telefonnumrene hver gang du skal sende en SMS. Dessverre viser ikke smsZipper hvilke kontakter du har fått SMS fra, og du må derfor belage deg på litt gjettelek når du får SMS fra numre du ikke kan utenat.

SmsZipper er foreløpig for et prøveprosjekt å regne, og har derfor noen mer eller mindre irriterende småfeil. For eksempel må du bekrefte at programmet skal starte av seg selv hver eneste gang du får en ny SMS. Når du velger 'ja' på dette spørsmålet, blir du ikke tatt med rett til innboksen, men til programmets forside. Derfra må du selv bla deg videre til innboksen.

SMS-programmet utnytter ikke telefonens taster til fulle, antakelig på grunn av at programmet skal passe til samtlige Java-telefoner på markedet. Du må derfor finne deg i å styre hele sulamitten med én kommandotast.

Denne utgaven av smsZipper er kun en gratisversjon. Den fulle versjonen er enda ikke tilgjengelig, da universitetet foreløpig ikke har avtalt med noen operatører å tilby tjenesten.

Men SmsZipper er fortsatt et svært nyttig program. Ved å putte tre SMS-er inn i én, kan du faktisk spare en hel del penger også.

(Kilder: Mobile Phones, Comon.dk, IT-avisen)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen