Send NØD til 112

Se for deg at du kommer ut for en ulykke, og trenger å varsle noen. For de fleste av oss er det bare å ta frem telefonen og ringe 113. Men hvis du er døv blir det med ett mye vanskeligere å få tak i ambulanse, siden du ikke kan snakke i telefonen. Hvis du er hjemme, kan du bruke teksttelefon, men andre steder vil mobiltelefonen være bindeleddet mellom den døve og nødtelefonen.

Dette problemet er Sverige i ferd med å finne en løsning på, skriver Mobil.se. Nødtelefonsentralen holder på å utvikle en teknisk løsning som skal gi hørselshemmede mulighet til å varsle ulykker ved hjelp av tekstmeldinger. Operatøren på nødtelefonsentralen vil få opp meldingen på en skjerm og kan få informasjon om hva som har skjedd, gi råd og ikke minst sende hjelp.

I gang om et halvt år
Den svenske nødtelefonsentralen, SOS Alarm, har fått i oppdrag fra staten å sørge for at døve skal kunne varsle ulykker via telefon og teksttelefon. Det sto imidlertid ingenting i oppdraget om hvilke kommunikasjonsmetoder som skulle benyttes, og det endelige valget falt altså til slutt på den gode, gamle tekstmeldingen.

– Om et halvår kan SMS-tjenesten være i gang. Døve er også flittige brukere av videotelefoni, så det finnes en annen mulig kommunikasjonsvei. Men en sånn løsning ligger lenger frem i tid, sier Anders Karlström i SOS Alarm til Mobil.se.

Ingen system i Norge
Det finnes ikke noe tilsvarende system for dette i Norge ennå. – Per i dag har vi ikke noe system for å ta i mot nødmeldinger via tekstmeldinger. Vi kan ta i mot meldinger ved hjelp av teksttelefon, men jeg tror ikke dette blir brukt i akutte situasjoner, siker Vibeke Krokås, avdelingssykepleier ved Akutt Medisinsk Kommunikasjonssentral (AMK) i Bergen.

De norske forskriftene for nødtelefontjenesten krever ikke at et system for SMS skal være på plass. – Alarmsentralen her i Bergen har ingen planer om å innføre et slikt system, men det finnes nok tekniske løsninger som kan gjøre det mulig for hørselshemmede å varsle AMK med mobilen.

Det er Helsedepartementet som har det overordnede ansvaret for AMK-sentralene i Norge.

(Kilder: Mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen