Semiproff speilrefleks fra Pentax

Pentax har fortsatt med K-benevnelse på sine speilreflekshus, og den nye modellen gir Pentax et hus som skiller seg ut fra mengden med spennende nyheter.

Det første som slår oss, er at kameraet tar bilder med 22 bit fargedybde. Det vanlige på kameraer er 12 bit. Det gjør at du får 4,2 millioner nyanser av hver farge, mot 4096 som er normalen. I teorien skal dette gi to fordeler – jevnere fargeoverganger og større dynamisk omfang. Særlig det siste er etterlengtet på alle digitalkameraer, og hvis Pentax har klart å gjøre noe dramatisk med det, vil det være et svært godt salgsargument.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Sensoren som sitter i kameraet er produsert av Sony, og er antakelig i samme familie som de som sitter i Nikon D200 og Sonys egne Alpha A100. Hvor vidt sensoren er begrensende for det dynamiske omfanget, eller om det er andre faktorer som avgjør det, skal vi ikke uttale oss alt for skråsikkert om, men vi kan ikke se hvorfor Pentax skulle belaste kamera og etterbehandling med så mye ekstra data som 22 bit fargedybde gir, dersom man ikke får en reell fordel i form av større dynamisk omfang.

Mange mennesker, både vi i redaksjonen og innlegg i forumet har etterspurt ISO-prioritet. Det får du også med Pentax K10D. De kaller det ”Sensitivity priority”, der du setter ISO-verdien, og kameraet bestemmer lukker og blender. Det blir litt tilsvarende vanlig program-modus, men gjør det veldig mye enklere å bytte ISO-verdi i farten. Tilsvarende har kameraet også fått en lukker- & blenderprioritet, der du setter lukker og blender, og kameraet setter ISO-verdi i forhold til dette – glimrende hvis du har spesielle behov med hensyn til lukker eller blender.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

I likhet med de foregående modellene i K-serien har også K10D bildestabilisator på sensoren, liknende det Sony/Konica Minolta har. Pentax hevder at den har en effekt tilsvarende 2,5-4 stopp, altså ca 6-16 ganger så lenge som du kunne uten bildestabilisator. 6x lenger kan vi tro på. 16 ganger lengre høres tvilsomt ut. Det betyr at hvis man anvender den gamle tommelfingerregelen om lukkertid=1/brennvidden for å få skarpe bilder, bør man kunne få konsistent skarpe bilder på 1/20 sekund med en brennvidde tilsvarende 300mm. Vi håper det er tilfelle, men vil gjerne se det først.

Lik så mange andre kameraer i disse dager, får også Pentax et innebygd støvfjerningssystem, som fungerer ved at sensoren rister av støvet.

Søkeren skal ha blitt større og lysere, og har nå en forstørrelsesgrad på 0,95, som må anses som svært bra. Hvor god den er i praksis vil vi kunne si noe mer om på fredag, når vi er lovet en liten sniktitt på nykommeren.

Kameraet støtter ISO-verdier opp til 1600, og du kan ta seriebilder med 3 bilder i sekundet så lenge det er plass på minnebrikken (gitt at du har en rask nok minnebrikke) i JPEG. I RAW rommer bufferet opp til 10 bilder, eller 6 bilder i RAW+JPEG.

Lukkeren er spesifisert for 100 000 eksponeringer, og håndterer lukkertider ned til 1/4000 sekund. Korteste blitssynkroniseringstid er 1/180 sekund. Det er innebygd blits i kameraet.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

LCD-skjermen er på 6,3cm (2,5 tommer), og har en oppløsning på 210 000 punkter, altså ganske normalt i dag. Du kan zoome inn inntil 20x for å bedre kunne vurdere skarphet på bildene.

I likhet med Nikon D200, er huset laget i metall, og har beskyttelse mot regn og støv. Det er 72 forseglinger rundt omkring på kamerahuset. Det blir mulig å få vertikalgrep til K10D.

Pentax vet ikke nøyaktig når kameraet vil komme, eller hva det vil koste, men de sier at det blir tilgengelig før jul, og får en veiledende pris på ca 10 000 kroner. Hvis det er riktig, blir det en svært attraktiv modell for mange.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen