De knøttsmå satellittene er 10 x 10 x 30 centimeter store før solcellepanelet er foldet ut, og veier bare fire kilo. Interessant nok har selskapet hyret en egen designer til å dekorere panelene.
De knøttsmå satellittene er 10 x 10 x 30 centimeter store før solcellepanelet er foldet ut, og veier bare fire kilo. Interessant nok har selskapet hyret en egen designer til å dekorere panelene. (Bilde: Planet Labs/Skjermdump)

Selskap til himmels på helt ny satellittstrategi

Planet Labs har flere titalls kortlevde satellitter i drift.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Normalen for satellittvirksomhet er å sende opp svære klumper med regnekraft og utstyr som er beregnet å vare i lange tider. Tar vi turen til amerikanske FCCs infosider for barn, beskrives satellittene som inntil 6 tonn tunge, og på størrelse med skolebusser. Planet Labs driver i en helt annen skala.

Knøttsmå satellitter med mobil innmat

Selskapet skyter nemlig opp en rekke svært små satellitter som går i lav bane rundt jorden. Hver satelitt veier rundt fire kilo, og er på størrelse med en ganske voksen kaffekanne når solcellepanelene er foldet sammen. I motsetning til satellittene for eksempel vår hjemlige Telenor opererer, er Planet Labs' utstyr laget for å vare i skarve ett til tre år før de tas ut av drift. Nettstedet Techcrunch meldte nylig at selskapet er ferdig med en ny finansieringsrunde, og nå har 95 ferske dollarmillioner å rutte med.

Den korte levetiden, og det raske tempoet selskapet skyter opp satellitter i, gjør at selskapet til enhver tid kan ha oppdatert utstyr i boksene som henger på himmelen. En annen ting som driver utviklingen fremover, og kostnadene nedover, er at Planet Labs benytter seg av hyllevare når komponenter til satellittene skal velges. Her er det innmat du vanligvis vil finne i mobiltelefoner og nettbrett som står for mye av jobben.

Ett av selskapets mål er å sørge for at satellittbildene vi har av jorden er av noenlunde fersk dato. Dette skal de oppnå ved å la satellittene gå i koordinert bane, som en slags gummistrikk rundt jorden, men der planeten roterer under. Selskapet beskriver det selv som en scanner for jordoverflaten.

På grunn av det relativt lave antallet enorme satelitter i bane rundt jorden, er mange av satelittbildene vi har, og bruker, mange år gamle.

Nytt selskap, men inntektene er alt på plass

Selskapet er forholdsvis nytt. Det ble etablert i 2010, og sendte opp sine første fire satellitter i 2013. I fjor var de ikke snauere enn at de sendte opp 67 satellitter(!).

I motsetning til oppstartselskaper flest har Planet Labs kommet ganske fort i vater økonomisk. Selskapet har samlet sammen 160 millioner dollar siden oppstarten, men skal allerede ha ordrebøkene fulle. Kontraktene som alt er signert skal være verdt mer enn den totale finansieringen selskapet har fått så langt.

Satellittene som selskapet kaller «doves», eller duer, brukes blant annet til å fotografere og kartlegge jordoverflaten på en kostnadseffektiv måte. Men det er ikke det eneste Planet Labs håper å drive  med. I fjor gikk hele 26 slike duer tapt under oppskytingen av en Antares-rakett, og med dem en rekke eksperimenter selskapet håpet å utføre. Disse ble raskt bygget på nytt, og sendt opp av SpaceX i samme rakett som brakte nye forsyninger til den internasjonale romstasjonen for halvannen uke siden.

Selve utsettingen av satellittene gjøres fra romstasjonen. Selskapet Nanoracks har nemlig det som kan minne om en slags diger granatkaster montert på romstasjonen. Ut fra denne blir de små pakkene pælmet ut i bane.

Oppdraget for Elon Musks Space X gikk på skinner, men den mer eksperimentelle delen av det, som gikk ut på å lande rakettens førstetrinn på en selvstyrende lekter, gikk ikke fullt så bra.

Under kan du se Planet Labs-sjef Will Marshall snakke om selskapets målsetninger i sin Ted Talk fra mars i fjor.

(Kilder: techcrunch.com, planet.comfcc.govnanoracks.com)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen