Får ikke du heller ørepropper til å sitte skikkelig? Da kan formstøpte ørepropper være løsningen.

Samletest Seks idiotsikre ørepropper

Får ikke du heller ørepropper til å sitte skikkelig? Da kan formstøpte ørepropper være løsningen.

Passer ikke øreproppene til ørene dine?

Vi har testet seks par ørepropper som passer alle typer ører.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Universale ørepropper passer nesten ingen perfekt. Har du vanskelige øreganger er sjansen stor for at du har en floke med rimelige ørepropper liggende i en skuff et sted – de øreproppene du rakk å kjøpe før du ga opp og gikk for et større sett hodetelefoner.

Det fins likevel håp for deg som drømmer om et kompakt sett ørepropper du kan ha i lommen når de ikke er i bruk. Formstøpte ørepropper er nemlig skreddersøm som skal passe dine, og bare dine, øreganger perfekt. Dermed er sjansen for at de ikke vil passe omtrent lik null.

Ulempen er at de koster mer enn universalpropper.

I denne testen har vi sett på seks ulike par ørepropper. Fem av dem er formstøpte, mens det siste er et sett universalpropper fra Bose som er laget spesielt for å passe de vanskeligste øreganger.

Dette er de tre vinnerne av samletesten:

1. Logitech UE4 Pro

Logitechs UE4 Pro er det klart beste settet ørepropper i denne testen. Det utmerker seg ved å være ekstremt allsidig, og det spiller nesten alle typer musikk like godt.

Diskanten er ekstremt detaljert, og tydelig plassert i lydbildet. Det er likevel gjort på en måte som aldri blir dominerende eller som låter skjærende. Disse proppene er relativt nøytrale i klangen, men hvis du spiller mye rytmisk musikk vil du merke at UE4 Pro er i stand til å gi fra seg kjellerdyp bass. Mellomtonen er silkemyk og blir aldri overdøvet av hverken bass eller diskant. Det enorme stereoperspektivet er prikken over i-en.

Logitech UE4 Pro har bare to ulemper. Prisen er forholdsvis høy i Norge, der frakt av avstøpninger og propper til og fra USA bidrar med en stor del av kostnaden. Den andre ulempen er at de ikke har fjernkontroll eller mikrofon for bruk med mobiltelefon.

Les full test av Logitech UE4 Pro

2. Starkey HF-2

På en tett annenplass kommer øreproppene fra Starkey. Disse låter relativt likt UE4 Pro, men de koster under det halve.

Som med UE4 Pro er diskanten i HF-2 svært god. Den er hakket mer tilbaktrukket i lydbildet, men den drukner aldri i mellomtone og bass. Starkey-proppene spiller de lavere frekvensene med overbevisning, men de livner virkelig til med en god lydkilde. Like fjellstøtt som med Logitechs propper blir det ikke, men avstanden er overraskende kort. Mellomtonen er det ingenting å utsette på.

Starkey HF-2 er relativt krevende til lydkilden du bruker. Det er først og fremst stereoperspektivet og bassgjengivelsen du merker det på. Likevel går det langt mellom enhetene der vi synes lyden blir dårlig – det er mer snakk om å ikke leve fullt opp til sitt potensiale i alle sammenhenger.

Til 1500 kroner skal du lete svært lenge før du finner propper som låter og sitter bedre i ørene enn Starkey HF-2. Proppene er forresten også utstyrt med mikrofon og fjernkontroll på kabelen.

Les full test av Starkey HF-2

3. ACS T15

ACS T15 spiller relativt godt, men de når ikke helt opp til Starkey HF-2, og de er også betydelig dyrere.

Bassfundamentet som begge de to testvinnerne kan vise til er fraværende her. De viser sjelden noe skikkelig bunndrag, og selv på veldig energiske og rytmiske låter høres bassen litt veik ut sammenliknet med UE4 Pro og HF-2.

Nedre del av mellomtonen og opp er imidlertid god. Og med unntak for noen få låter spiller T15 alt i alt svært godt. Fordi fokuset går fra mellomtonen og opp til diskant støter vi av og til på enkelte låter der lyden blir unødvendig spiss og grenser mot ubehagelig å lytte til. Dette hører likevel til sjeldenhetene.

ACS T15 er altså litt dyre med en prislapp på 2500 kroner. Vi nevner dem likevel, fordi du får med et sett dempefiltre når du kjøper de formstøpte forsatsene. Dempefiltrene er laget for at lyden skal påvirkes minst mulig – den skal bare bli lavere. Det betyr at du får et sett eminente dempepropper til konsert med på kjøpet. Dette er en fordel ingen av de andre proppene i testen har.

Les full test av ACS T15 Custom

Bose IE2 Starkey HF-2 ACS T15 ACS T3 Etymotic Hf3 Logitech UE4 Pro

Pris Fra 800 kr 1500 kr 2500 kr 2500 kr ca. 2500 kr ca. 3500 kr
Poeng mobil 8 20 10 13 11 24
Poeng stasjonær 9 21 11 10 11 22
Poeng totalt
(Maks: 48)
17 41 21 23 22 46
Egenskaper Universal, laget spesielt for å passe alle typer ører Formstøpt, i ett stykke Universal, formstøpt forsats, dempefilter for konsert o.l. inkludert Formstøpt, i ett stykke, myk silikon Universal, formstøpt forsats Formstøpt, i ett stykke, utskiftbar kabel
Bestilles fra: Gå til Prisguide starkey.no hantek.no hantek.no etymotic.com logitech.com

Ikke hyllevare

Ser vi bort fra Bose er alle øreproppene i denne testen skreddersøm. Det betyr at de ikke kan bestilles på vanlig måte – de krever en viss mengde forberedelse før hvert sett produseres for akkurat dine ører.

Det betyr at du må ta en avstøpning av øregangen din hos produsenten av proppene eller hos hørselssenter/audiograf. Dette er de samme stedene som tilpasser for eksempel høreapparater, og dermed finner du dem de fleste steder i Norge.

Avstøpningen gjøres ved at øregangen din fylles med en slags gummimasse som bruker noen minutter på å stivne, før den trekkes ut.

Send inn ... og vent

Hvis du gjør avstøpningen hos produsenten av proppene er det som regel gratis å få den utført, og du slipper å tenke på å gjøre noe etterpå. Bor du ikke i nærheten av et hørselssenter som er tilknyttet produsenten koster det to til tre hundre kroner å få utført avstøpningen. Deretter må du sende inn den stivnede massen til produsenten, slik at øreproppene kan støpes.

Det er forholdsvis lang produksjonstid på formstøpte ørepropper, og alle produsentene oppgir en omtrentlig leveringstid på mellom tre og fem uker.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen