Segway blir lov i Norge
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Segway blir lov i Norge

Se opp for disse tohjulingene fra 1. juli.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fra og med 1. juli, 2014 – om drøye to uker – blir det lov å kjøre Segway i Norge. Det bekreftet Samferdselsdepartementet i dag, skriver VG Nett.

Tohjulingen får 16-årsgrense, men du trenger ikke sertifikat for å kjøre en slik. Faktisk er du ikke engang nødt til å bruke hjelm.

«Selvbalanserende kjøretøy»

Det stilles likevel noen krav til såkalte selvbalanserende kjøretøy, som Segway og Inmotions R1EX. De kan ikke kjøre fortere enn 20 km/t, de må ikke være bredere enn 85 cm, og de kan ikke veier mer enn 70 kilo. I tillegg må kjøretøyet være utstyrt med frontlys og baklys, reflekser, signalhorn- eller signalklokke. Videre stilles det krav til fremkomstmiddelets bremsekraft, uten at dette er spesifisert nærmere.

– Selvbalanserende kjøretøy kan brukes på samme arealer som er tillatt for sykkel, det vil si på fortau, sykkelfelt, gangfelt og på høyre side i vegbanen. Det vil ikke være lov å bruke kjøretøyet på veger med fartsgrense over 60 kilometer i timen. Det vil heller ikke være lov å bruke kjøretøyet i utmark, på skogsveier og på vann som er isbelagte, sier statssekretær Bård Hoksrud (FrP) i Samferdselsdepartementet til VG Nett.

Brudd på disse reglene kan føre til bøter på inntil 2000 kroner. For øvrig gjelder ikke den nye loven for ikke-selvbalanserende kjøretøy, som elektriske sparkesykler eller små elektriske scootere, skriver VG Nett.

Prisen på en Segway ligger på rundt 55 000 kroner foreløpig, mens konkurrenten Inmotions R1EX «bare» koster 15 000 kroner.

Segway lanserer trehjuling:
Dette skal bli kjøpesentervaktenes foretrukne fremkomstmiddel »

(Kilde: VG Nett)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen