Seagate har åtte terabyte til NAS-en din
(Bilde: Seagate / Shutterstock)

Seagate har åtte terabyte til NAS-en din

Men det er jo ikke meningen at denne harddisken skal stå alene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Seagate har i dag annonsert en harddisk med åtte terabyte kapasitet for hjem og jobb. Dette er ingen verdensrekord – vi fikk da ti terabyte allerede i 2014 – men det er såvidt vi vet den største disken som er spesielt rettet mot bruk i NAS, altså de kjekke lagringsboksene flere av oss har på hjemmenettverket.

Også Seagate selv hevder at dette er den harddisken med høyest kapasitet som er optimalisert for «RAID, Network-Attached Storage (NAS) og serverlagring», så da skal vi tro dem på dette. Det er i det minste et par terabyte opp fra det konkurrenten Western Digital har å by på, som med sine WD Red, WD Red Pro og WD Re stopper på seks terabyte.

TEST: Western Digital Red 6 TB NAS

De nye diskene fra Seagate er i hovedsak påtenkt NAS-bokser med plass til mellom én og åtte harddisker. Når de mest kapasitetsvoluminøse har to terabyte ekstra å gå på sett mot dagens harddisker, snakker vi om potensiell kapasitetsøkning på opp til 16 TB for en fullstappet NAS med åtte brønner.

Gjenoppbyggingstiden kan bli et problem

Harddisker med mer kapasitet er fine greier – vi får jo plass til mer data på dem – men mer data betyr også lenger gjenoppbyggingstid dersom en harddisk i et RAID skulle ta kvelden. Snakker vi da eksempelvis om RAID 5, som har én harddisks redundans, får vi også i tilsvarende lang tid med et svært sårbart system.

Foto: Seagate

Av denne grunnen har slikt som RAID 6 blitt mer populært i systemer med mange store harddisker. Men uansett bør jo nettverksdisken også sikkerhetskopieres (Ekstra) – i hvert fall de aller viktigste dataene.

Andre ønsker i større grad på å bruke flere NAS-er med mindre plass på harddiskene. Seagate kan hjelpe disse også, ettersom disse NAS-diskene også kommer i kapasiteter på 1, 2, 3, 4 og 6 TB i tillegg til utgaven på åtte terabyte.

For å muligens berolige de som har betenkeligheter med de største kapasitetene, kan Seagate opplyse om 180 TB/år Workload Rate Limit (WRL), estimert MTBF (mean time between failures) på én million timer og tre års garanti. Det skal også være mulig å tegne seg på en treårs serviceplan for datagjenoppretting dersom det virkelig skulle gå ad undas.

NAS-produsenter som Asustor, Qnap, Synology og Thecus skal allerede ha godkjent den nye disken på 8 TB for bruk i flere av sine modeller.

Tilgjengelighet er forventet mot slutten av årets første kvartal. Prisen er i skrivende stund ukjent.

Oppdatert: For å glede alle våre lesere nevner vi at Seagate også avduket en heliumsfylt harddisk myntet på bedriftsmarkedet, denne med en kapasitet på anstendige ti terabyte.

Seagate eller Western Digital?
Duell: Denne harddisken er best for NAS-en din >>>

(Kilde: Pressemelding via TechPowerUp)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen