Test Seagate Backup Plus Portable

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

En liten og lur ekstern harddisk

Denne tassen fra Seagate kan noe ingen andre kan.

Eksterne harddisker er ikke så viktige som de engang var. For ikke bare har harddisker og SSD-er fått mer kapasitet og lavere pris, det er også slik at vi strømmer innhold og lagrer en del i nettskyen.

Men den eksterne harddisken har da fremdeles livets rett. Nettverk er ikke allestedsnærværende, og vi kan heller ikke påstå at alle internettoppkoblinger er så raske. Skal du være helt sikker på å ha tilgang til din musikk, filmer og filer, er du pent nødt til å fysisk ta dem med.

En ekstern harddisk er også kjekt for backup – spesielt når bildesamlingen har blitt så stor at du må begynne å betale for all plassen i nettskyen. Fyll opp disken og lagre den på et trygt sted – fortrinnsvis i en annen bygning.

Les vår test av nettsky-tjenester

Harddiskprodusenter har det blitt stadig færre av over årene, men utvalget av eksterne disker er likevel helt greit. Prisene varierer fra under en femhundrelapp til flere tusen kroner – alt etter hva du trenger av funksjonalitet, grensesnitt og kapasitet.

Portabel billigdisk

Til i dag har vi sett på en modell i den rimeligste enden av skalaen: Seagate Backup Plus Portable. Dette er en 2,5-tommers modell, noe som betyr at den er liten og lett – vekten er på 165 gram (uten kabel) og tykkelsen er på 14,5 mm. Ikke trenger den mer strøm enn den får fra USB-kontakten heller, så den er praktisk å bare ha i veska.

Seagate Backup Plus Portable i rød drakt.
Seagate Backup Plus Portable i rød drakt.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Backup Plus-serien finnes også i en lignende, men ikke like portabel "Desktop"-versjon med 3,5-tommers harddisker.

Kvaliteter

Seagate Backup Plus Portable kommer i tre kapasiteter: 500 GB, 750 GB og 1 TB. I tillegg er den å få i fire forskjellige farger. Vårt testeksemplar på 500 GB var av den fine, røde typen. Materialet er i plast, men den røde delen har i det minste en finish som får den til å se litt metallisk ut.

Byggekvaliteten er helt grei. Karosseriet har fin stivhet og knirker ikke selv om vi klemmer litt på den. Merk at det ikke er noen vanlig måte å åpne boksen for å komme til eller bytte ut harddisken inni. Du kan selvfølgelig bruke litt makt og tvinge den åpen, men da med fare for å knekke en eller annen festeanordning.

Fysisk skiller denne disken seg fra bermen på ett punkt: Den er todelt. Hoveddelen består av selve harddisken, mens bakstykket gir deg overgangen fra SATA-grensesnittet til USB 3.0.

I to deler.
I to deler.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Det kjekke med dette er at du enkelt kan bytte mellom bakstykker. Har du for eksempel FireWire og ikke USB 3.0, skaff deg bakstykket for FireWire 800. Tunderbolt på din neste bærbare? Da kan du sette på et slikt bakstykke i stedet.

Som en bonus kan også bakstykket kobles direkte på en hvilken som helst annen 2,5-tommers harddisk eller SSD, og således enkelt gi deg tilgang til innholdet over USB 3.0.

Selve koblingen mellom de to delene gjøres med et enkelt håndgrep og uten verktøy. Festet har metalldeler på strategiske steder slik at det sitter greit, men vi skulle gjerne sett at det var noe mer enn kun SATA/strømkontakten i plast som var feste- og avstivingspunkt – en støttetapp i hver ende av bakstykket kanskje? Du skal riktignok være uvøren og/eller ha godt med uflaks for at noe skal ryke her, men et litt bedre feste hadde i det minste ikke skadet.

Men hvordan er den i bruk? Bli med over til neste side >>>

Takk til Seagate som bidro med testeksemplaret.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen