Se opp for falsk Microsoft-antivirus

Antivirus er fint, og gratis antivirus er enda bedre. Så da Microsoft i fjor kom med sin egen programvare mot virus og annen styggedom var vi nokså fornøyde. Og med sitt merkenavns pondus bak seg har Microsoft Security Essentials også blitt nokså populært på den relativt korte tiden det har vært tilgjengelig.

Les også: Ny antivirus på 1-2-3

Men berømmelse kommer sjelden uten visse ulemper, og nå har noen lagd ondsinnet programvare (såkalt malware) som gjør sitt beste i å etterligne Microsofts egen antivirus. Denne programvaren har fått det tekniske navnet Win32/FakePAV.

PC-en din kan få denne via en såkalt Drive-By Download, der veldig kort forklart en infisert nettside sender deg et program. I tilfellet Win32/FakPAV vil programmet legge seg i registeret og deretter blokkere en rekke prosesser og programmer den ikke liker.

Så begynner du å få disse meldingene på skjermen din:


Det utgir seg altså for å være et antivirusprogram. Forsøker du videre dette falske programmet til å fjerne "trusselen", får du beskjed om at den ikke klarer dette.

I stedet får du opp denne smørbrødlisten over flere forskjellige antivirus:


Du vil her kunne kjenne igjen mange navn, men kun fem av de på lista disse er det faktisk mulig å installere:
* Red Cross Antivirus
* Peak Protection 2010
* Pest Detector 4.1
* Major Defense Kit
* AntiSpy Safeguard

Saken er at alle disse i praksis er det samme programmet, og en del av svindelen. Hvis du installerer et av disse vil dette "skanne" gjennom PC-en din, og du får beskjed om at du må punge ut for å redde filene dine. Alt du trenger gjøre er å skrive inn navn og kredittkortnummer (noe du selvfølgelig ikke gjør):Flere skjermbilder kan du se hos Microsoft Malware Protection Center.

Hold deg oppdatert

Win32/FakePAV unngår du ved å ha en moderne og oppdatert nettleser, oppdatert antivirus (husk nye virussignaturer) og oppdatert operativsystem - www.windowsupdate.com.

Den ekte Security Essentials kan du laste ned fra Microsoft. Og ja den skal kunne beskytte deg mot (og hjelpe deg bli kvitt) den falske utgaven.

Få også med deg:
20 antivirus testet - dette er vinneren


Kilde: DownloadSquad

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen