Se NRK på mobilen

Norge blir nå blant de første landene i Europa der man kan se TV-sendinger på mobiltelefonen. NRK åpnet nemlig i dag for at alle som eier en nyere mobiltelefon skal kunne se kanalen rett på mobilskjermen.

Man skal kunne velge mellom å se direktesendingen til NRK1, eller siste nyhetssending og utvalgte underholdningsklipp. Dermed skal det ikke lenger være noe problem å få med seg fotballkamper og serier, selv om man er på hytta, i utlandet eller av andre grunner ikke har tilgang til TV.

For å kunne bruke tjenesten kreves det at man har en mobiltelefon som støtter streaming av 3GP-filer. Dette er standarden for video og TV på mobiltelefonen, og støttes av så godt som alle nyere kameratelefoner.

Båndbredden som kreves for å få levert sendingene er 25 Kbit/s. Dette skal holde til en bilderate på mellom 9 og 10 bilder per sekund. Oppløsningen er satt til 176 x 144 piksler. Telefonen vil automatisk tilpasse bildestørrelsen til telefonens display, slik at man får bildet i fullskjerm.

Ifølge utviklingssjef Gunnar Garfors vil NRK tilby høyere bildekvalitet når operatørene senere i år åpner for høyere hastigheter. Med EDGE vil man i teorien kunne firedoble båndbredden, mens 3G-nettene gjør det mulig å komme opp i hele syv ganger så høy båndbredde som i dag.

NRK vil ikke ta betalt for tjenesten i pilotperioden, som varer frem til august. Noen billig affære blir det allikevel ikke, da operatørene tar seg godt betalt for GPRS-surfingen din. Har du planer om aktiv TV-titting på telefonen blir det raskt en del å spare på å bruke rett mobiloperatør.

 
Første 5 min:
Deretter:
Symfonika 1,5 kr / min 1,5 kr / min
Mobyson 1,5 kr / min 1,5 kr / min
You 1,7 kr / min 1,7 kr / min
Tele2 9,8 kr / min 1,9 kr / min
Talkmore 2,8 kr / min 2,8 kr / min
Telenor 10,8 kr / min 2,8 kr / min
Netcom 10,8 kr / min 2,8 kr / min
Chess King 11,3 kr / min 3,0 kr / min
Chess 18,8 kr / min 3,8 kr / min

(Alle priser er omtrentlige, og er basert på en 25 Kbps bildestrøm.
De første 5 minuttene er i virkeligheten 5,3 minutt = 1 MB)

Det vil trolig bli adskillig billigere å bruke tjenesten i fremtiden. Dagens priser er beregnet for simple tjenester som wapping og nedlastning av ringetoner og spill. Dette vil mest sannsynlig forandre seg etterhvert som nyere og mer dataintensive tjenester blir vanlig på mobiltelefonene.

For å få inn NRK på mobiltelefonen går du inn på wap.nrk.no med mobiltelefonens nettleser, og klikker på Mobil-TV. Dette krever selvsagt at du har satt opp telefonen din med innstillinger for WAP/GPRS.

Per i dag kan følgende telefoner brukes; Nokia 6230, 6600, 7200, 7600, 7610, N-Gage QD, Sony Ericsson P800, P900, K700 og Siemens CX65.

Man kan dessverre ikke bruke Nokia 3650, 3660 og Siemens SX1. Disse telefonene mangler nemlig støtte for streaming av video.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen