Se mobilfilm på veggen

Alternativ tekst manglerRinging og sending av tekstmeldinger er langt ifra nok i dagens mobiltelefoner, som i tillegg til å ha et hav av nyttefunksjoner helst skal støtte mest mulig multimedieinnhold. Stadig flere bytter ut den tradisjonelle mp3-spilleren sin med mobilens innebygde musikkspiller, og de integrerte kameraene blir også kraftigere og kraftigere.

En av de største hindringene for at mobilbrukere skal få fullt utbytte av visuelt multimedieinnhold ligger i skjermen, som svært sjelden er større enn to tommer. Dette kan skremme selv den verste TV-slaven fra å ta i bruk mobil-TV, og langfilmer for mobiltelefonen er langt fra fristende.

Mobilprosjektører ser dagens lys
Elektronikkprodusentene har for lengst forstått at den som greier å få på plass en prosjektør i mobiltelefoner vil tjene en gullgruve, og det har ikke skrantet på kreative forsøk . Toshiba lanserte for eksempel i 2005 en miniprosjektør som kan kobles til 3G-telefoner. Prosjektøren i seg selv var altfor stor, og var i tillegg en frittstående enhet, så noen suksess blant vanlige mobilbrukere ble den nok ikke.

På 3GSM i februar i år kunne Light Blue Optics vise frem en mindre utgave av samme konsept: En prosjektør på størrelse med en fyrstikkeske. At vi ikke har hørt noe mer om oppfinnelsen i etterkant er et rimelig solid bevis på at heller ikke dette er noe mobilprodusentene er særlig interessert i.

Endelig plass i mobiltelefonene
To måneder senere kunne imidlertid koreanske Iljin Display komme med et langt mer interessant konsept. En LED-basert prosjektør som ikke var større enn en mynt, som dermed kunne integreres i en mobiltelefon. Dette vakte oppsikt hos produsentene, og både Samsung og LG skal ha vært raskt på pletten for å signere en avtale med Iljin Display.

Vi har ennå ikke sett fruktene av samarbeidet, men Iljin så for seg at den første mobiltelefonen med prosjektør ville være på markedet i løpet av første halvdel av 2007. Det kan derfor ikke utelukkes at det ligger prototyper av prosjektørtelefoner i produsentenes fabrikklokaler.

Samme fargespekter som vanlige skjermer
Alternativ tekst manglerAmerikanske Microvision er en aktør som kan hevde seg i kappløpet om å lage den første fungerende prosjektøren for mobiltelefoner. Selskapet jobber nemlig på et svært interessant konsept: PicoP. Dette er en svært liten laserprosjektør, som skal kunne integreres i alt fra bærbare DVD-spillere til mobiltelefoner.

Picop skal ha en rekkevidde på rundt en halv meter, og skal ifølge produsenten kunne viser skarpe bilder med gode farger, selv på ujevne overflater.

Fargespekteret blir det samme som på dataskjermer, altså RGB (rød, grønn, blå ), noe som innebærer at alle farger du ser blir laget ved å øke eller redusere styrken på de tre basisfargene.

Bildestørrelsen vil naturlig nok ikke kunne måle seg med en fullstørrelses prosjektør, og er begrenset til rundt 15 tommer. Dette er imidlertid mer en nok til å revolusjonere en rekke av mobiltelefonens bruksområder. Både bildefremvisning og filmtitting vil bli langt mer behagelig, og du vil kunne få en langt bedre oversikt når du surfer på internett. Det vil heller ikke være vondt for øynene å lese PDF- eller Word-dokumenter du måtte ha lagret på telefonen.

Ferdig produkt i 2008?
Microvision har foreløpig ikke noe ferdig produkt, men sjefsingeniør i selskapet, Randy Sprague, sier til nettstedet Technology Review at de planlegger å vise frem den første prototypen på CES-messen, som går av stabelen i Las Vegas om en knapp måned.

Produsenten forventer at mobiltelefoner med prosjektører kan bli en realitet allerede i 2008, så da er det bare å håpe på at batteriteknologien utvikler seg like raskt. Å vise bilder på veggen skal nemlig være mer strømkrevende enn å snakke i telefonen.

(Kilder: Indiatimes, Theautochannel, Technologyreview, Digi, Mobilegadgetnews)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen