NETTMØTE: Se hva Pentax svarte leserne

Nettmøte Se hva Pentax svarte leserne

Se hva Pentax svarte leserne

Helge Rose fra Focus Nordic svarte på Pentax-spørsmål i nettmøte.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Har du spørsmål om Pentax eller deres produkter kunne du møte Helge Rose fra Focus Nordic, som er den norske Pentax-importøren, i nettmøte her på Akam. Focus Nordic er også importør for en rekke andre merker, men disse vil vi komme tilbake til ved en senere anledning - denne gangen konsentrerer vi oss kun om Pentax.

NB! Nettmøtet er over. Nedenfor finner du spørsmålene fra leserne, og svarene fra Pentax.

Når du sender inn spørsmål, uansett hvem som er i nettmøte, bør du være oppmerksom på at den som svarer sannsynligvis ikke kan svare på ting som omhandler forretningshemmeligheter eller produkter som ennå ikke er lansert. Du må gjerne spørre om slikt, men det er ikke sikkert du får svar. Husk også på at det ikke er sikkert du får svar dersom spørsmålet ditt - eller svært like spørsmål - allerede er besvart. Da vil man som oftest heller prioritere å svare på nye spørsmål.

Lurer du på hva du skal spørre om, kan det hende du finner noen idéer her:

Send spørsmål til Pentax ved å bruke skjemaet nedenfor. Spørsmål og svar publiseres fortløpende etter hvert som de blir besvart, med nyeste øverst. Når nettmøtet er over vil rekkefølgen snus.

 1. Antivibrasjon i både pose og sekk?

  Spørsmål fra Jon Lindøe:

  Hei. Etter en pause på vel 30 år tenker jeg nå på å ta fotografering opp igjen som hobby. Har derfor med stor glede brukt mange timer på nettstedet akam.no for å lese meg opp på hvilket system jeg bør satse på.

  Jeg kommer til å fotografere endel håndholdt på/fra motorbåt og er derfor spesielt interesert i emnet antivibrasjon. Båten vil jo altid være i mer eller minder bevegelse fra bølger og motorvibrasjonene vil også forplante seg via fotografen til kameraet.

  Kan det brukes både optisk antivibrasjon i objektivet samtidig med mekanisk antivibrasjon på brikken i kameraet?

  F.eks.: Pentax K5 + Sigma 18-125 mm F 3.8-5.6 DC OS HSM og/eller Pentax K7 + Sigma 18-200 F 3.5-63 DC OS HSM/DCHSM ?
  http://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/digital/match.htm

  Dersom det er teknisk mulig, hva vil da være fordeler og ulemper ved å bruke begge systemene samtidig? Dersom fordelene kan være betydelige under fotoforhold som på båt, så ville vel en på/av innstilling kunne eleminere ulempene om de skulle bli plagsome i andre situasjoner?

  Prisen ser ikke ut til spille så stor rolle da jeg ser at prisen på Sigma sitt nye "Reiseobjektiv" ser ut til å bli lik enten de har OS-funksjonen med på Nikon eller plukker den vekk på Pentax versjonen. http://www.akam.no/artikler/komprimerer_ultrazoomen/102590


  Hilsen Jon Lindøe

  Svar:
  Hei Jon,

  De to stabilisatorene kan ikke brukes samtidig, -du må velge en av dem!

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 09:06
 2. 6x7

  Spørsmål fra Jan:

  Hei. Har et 6x7 med flere objektiver. Dette er et nydelig kamera å bruke og objektivene er sylskarpe. Men det hadde vært nyttig å ha mulighet til å bruke objektivene videre på nyere pentax eller f.eks Canon. Er dette mulig?

  Jeg ønsker meg også en digital utgave av 6x7 eller digitalt bakstykke til dette. Det er jo mulig å bare bytte ut film luka bak? Det er vel ikke mulig men det er et produkt tips da det sikkert er mange som har dette kameraet enda og som ønsker å bruke det videre i digital versjon.

  Svar:
  Hei Jan,

  Jada, dette finnes, men ikke fra Pentax. Let på nettet, og du vil finne en del tredjeparts produsenter som lager dette.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 09:14
 3. Synsvinkel/område i søker for SLR

  Spørsmål fra Per J. Stensgård:

  Jeg har etter hva jeg kan huske kjøpt 8 pentax-kameraer opp gjennom årene. Det foreløpig siste er et Pentax K5.
  Ved overgang til det første digitale SLR, et Pentax K10D, slo det meg at synsvinkelen i søkeren var utrolig liten i forhold til særlig mitt, dessverre, defekte Pentax ME Super. Sistnevnte er også mitt desiderte favorittkamera av alt jeg har holdt mellom hendene.
  Det med synsvinkelen er et økende problem med alderen. Pentax ME Super (og ME og MX som jeg også har hatt/har) har en fantastisk stor og lys søker. Den beste jeg har sett i noe kamera. Jeg antar at det ikke vil hjelpe å bytte mattskive?
  Ligger forklaringen i den noe mindre billedbrikken? Og ville et eventuelt fullformatkamera fra Pentax hatt en større søker enn K5?
  Ellers så synes jeg at Pentax gikk feil vei ved å lansere Q. Personlig synes jeg at større billedbrikker er langt å foretrekke, og ville heller hatt en billedbrikke på størrelse med det Sony NEX og Olympus Pen har.
  Jeg er forøvrig livredd for at Pentax skal bukke under i konkurransen for Canon og Nikon. Vi trenger lille "store" Pentax! Ikke alle har nakke til å frakte rundt på stridsvogner som Canon EOS7D. ;)
  Så derfor bør Pentax tenke på detaljer som vippbar skjerm, og autofokus ved filmopptak i fremtidige SLR-kameraer.

  Svar:
  Hei Per,

  Takker for din entusiasme! Størrelsen på søkeren henger sammen med sensorstørrelsen, slik du selv er inne på.

  Som du kanskje har sett, så er Pentax nå eiet av Ricoh, og de vil sikkert velge en ny strategi fremover. Det blir spennende å følge med!

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 09:20
 4. Kamera-idé

  Spørsmål fra Tommy Bergseth-Larsen:

  Hei Helge.
  Jeg må først fortelle at vi er mange som setter stor pris på dette tiltaket!

  Mitt spørsmål er mer en idé enn et spørsmål, likevel fyrer jeg løs;
  Kan det vurderes å lage et kamera som appelerer best for oss som setter aller mest pris på base-ISO og som er strippet for kunstfiltre, HDR-funksjoner, video etc.
  Et kamera med CCD-brikke, kun RAW-opptak og som -pga plassbesparelsen med å fjerne i manges øyne "unødvendige" funksjoner- kanskje kan ha 100% fokus på stillbilder og som har lysere søker (som man kan nå må kjøpe som tredjeparts ekstrautstyr)..?
  Kameraet heter i mitt hode Pentax RAW og jeg vet mange som kunne tenkt seg dette.
  I tillegg hadde det vært fantastisk om kameraet ble lansert sammen med en ny blits som samarbeider med kameraet ved hjelp av gyro-stabilisering og kan programmeres til å dreies automatisk med motor mot vegg/tak/gulv uavhengig av hvilken posisjon man holder kameraet!
  Mye ønsketenking her, men har fått luftet hjernen nå iallefall :)
  Takk for at du tar deg tid til dette!

  Mvh

  Tommy

  Svar:
  Hei Tommy,

  Jeg setter igjen stor pris på all entusiasmen rundt Pentax! Meget bra!

  Jeg vet at det arbeides iherdig fra den nye eierens side (Ricoh) med å stake ut en ny strategi for Pentax fremover, så hvem vet, -kanskje din kameradrøm kan gå i oppfyllelse?

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 09:23
 5. Div spørsmål til Pentax.

  Spørsmål fra Mvh. Lars Kurt:

  Hei!!

  Veldig hyggelig at dere kan stille til nettmøte. Jeg savner mer direkte kontakt med Pentax da nettbutikkene stortsett har elendig service.

  Jeg har en K20d og er godt tilfreds med det, er på utkikk etter en god tele til og lurer på hva dere anbefaler da?
  Utvalget er ikke stort hos Pentax har vurdert en Sigma 150-500mm men er i tvil om det er rigtig objektiv for meg. Tamron har ikke noe over 200mm til Pentax.
  Er også i tvil om dette med bruk av 1.4 og 2 converter til objektiver da jeg har forstått det slik at det ikke går på alle objektiver.


  Svar:
  Hei Lars Kurt,

  Du har rett i at utvalget i kraftige teler ikke er stort fra Pentax, men vår DA* 60-250mm er et meget godt objektiv. I tillegg har vi DA* 300mm, som er i samme klasse ytelsesmessig.

  Angående convertere, så vil ikke autofokus fungere, og dette er grunnen til at det ikke foreligger noen originale convertere fra Pentax i dag. Et utsnitt av bildet i et bildebehandlingsprogram vil ofte gjøre susen også...

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 09:39
 6. Lang tele

  Spørsmål fra Frantz Vangen, Longyearbyen:

  Hvorfor kan ikke Pentax-Ricoh produsere opp noen flere av sine legendariske Pentax-FA* 250-600mm F5.6 ED [IF] eller Pentax-FA* 600mm F4 ED [IF]?
  Brukte eksemplarer går for USD 6000 og opp, så det burde være et marked for noen nye eksemplarer også...

  Svar:
  Hei Frantz,

  Nå er Richoh ny eier av Pentax fra 1. oktober i år, og det arbeides med en ny strategi for Pentax fremover. Vi har dessverre ikke mer informasjon enn dette på det nåværende tidspunktet.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 09:41
 7. Kameraer til test i media.

  Spørsmål fra Simen Olsen:

  Jeg har lagt merke til en nedgang i antall tester av Pentax-utstyr i norske media. Jeg tror det kan være en god strategi å sende ut mer utstyr til testing for så å få omtaler. Tror dere?

  Svar:
  Hei Simen,

  vi jobber med dette!

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 09:51
 8. Hvor ligger fokuset nå?

  Spørsmål fra Tomas Josdal:

  Hei hvor ligger fokuset deres nå?

  Skal dere hive dere inn på små systemkameraer med stor brikke eller fortsette med speilrefleks og lage kamera i alle prisklasser som nikon og canon?

  Svar:
  Hei Tomas,

  Som du kanskje vet, så har Ricoh overtatt Pentax fra 1. oktober. Vi vet at det jobbes tungt med en ny strategi fremover, og vi regner med å se resultater av dette innen et års tid.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 09:54
 9. Medium Format

  Spørsmål fra Jonas:

  Det kan trygt sies at Pentax er den første av de store produsentene som har tatt steget og skapt et mellomformat kamera ved siden av småformat kameraene sine.
  Har markedet omfavnet dette og hvis så er realistisk å håpe en redusert utgave som kan konkurere med f.eks Canon 1D serien sitt prisnivå men med mellomformatsfordeler som vil være å foretrekke i f.eks studio og nattfotosammenhenger?
  Eller eventuelt en utgave mer dedikert til filming i framtiden da mellomformat kameraer generelt har en bredde når det kommer til dynamisk fargeomfang?

  Svar:
  Hei Jonas,

  645D har vært en bra suksess, og ikke minst EISA- prisen er et godt bevis på det.
  K-5 har mye av teknologien fra 645D, og denne modellen kommer også svært bra ut i tester.

  Det jobbes iherdig med nye produkter fremover, så følg med!

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 10:03
 10. Pentax og panasonic..

  Spørsmål fra Gjøkeredet:

  Begge starter med p...mens canon starter med bokstaven c....har du noen tanker om dette,,,,,

  Svar:
  Hei,

  akkurat dette må jeg innrømme at jeg ikke har tenkt så mye på...
  :-)

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 10:05
 11. Pentax K x

  Spørsmål fra Stein Bach:

  Hvor lenge vil k x en bli produsert?
  Eller kommer det snart en "oppgradering" av modellen forhåentligvis uten endring av antall pixels?

  Svar:
  Hei Stein,

  K-x er sluttprodusert, og K-r er foreløpig vår rimeligste modell.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 10:07
 12. Lange brændvidder til Pentax

  Spørsmål fra Mette HHH:

  Jeg har haft et K-10d, et K7 og har nu et K5 hus, og er meget glad for Pentax. Da jeg mest tager natur/fuglefotos og er ude i al slags er vejrsikringen en hovedårsag til, at jeg valgte Pentax. Men min bedste tele er min Sigma 150-500mm - den har bare ingen vejrtætning, og der er intet godt Pentax-alternativ. Er der noget optik på vej fra Pentax, som kunne være interessant for fugle-fotografer?

  (Eller evt. en vejrtæt telekonverter?)

  Svar:
  Hei Mette,

  Takker for din entusiasme!
  Foeløpig er det ikke planer om noen nye objektiver, så langt vi vet.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 10:09
 13. WR Zoom objektiv til K5

  Spørsmål fra Inge.O.Rosenberg:

  Hallo! Jeg har et Pentax K5 med 18-135 WR objektiv, men kunne i tilegg ønske det var et 300mm WR objektiv å få til K5. Grunnen til ønske om WR er at det stort sett brukes ute i all slags vær.

  Svar:
  Hei Inge,

  Vi har DA* 300mm som er værsikret.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 10:11
 14. Q optikk

  Spørsmål fra Stig Vidar Hovland:

  Jeg har nettopp kjøpt Pentax Q og synes det er et flott kamera. Dette systemet trenger flere objektiver og spesielt vidvinkler med god lysstyrke. Fortell gjerne Pentax at lysstyrke f/2,8 til f/4 ikke er bra nok. Gi oss vidvinkler med f/1,4 i lysstyrke. Jeg antar du ikke kan si noe om hva som kommer?

  Svar:
  Hei Stig Vidar,

  Gratulerer med nytt kamera!
  Vi tar med oss ditt ønske videre til Pentax.
  På det nåværende tidspunkt kan vi dessverre ikke si noe om fremtidige produkter.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 10:16
 15. Portabelt og godt kamera?

  Spørsmål fra Harald Almås:

  Jeg har i dag et Pentax k20D som jeg for øvrig er meget fornøyd med. Men jeg har lurt på å skaffe meg et lettere kamera. Vil Pentax sin Q-serie kunne levere gode nok bilder med tanke på støy, fargedybde og detaljer opp til A3-format?

  Svar:
  Hei Harald,

  Pentax Q er et superkompakt systemkamera, som leverer meget imponerende bildekvalitet, selv om den bruker en relativt liten sensor. Vi har gjort en del A4- utskrifter fra Pentax Q som er meget flotte!

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 10:20
 16. Pentax

  Spørsmål fra Torbjørn Johnsen:

  Vil Pentax komme med en 24x36mm brikke?
  Men de viste frem et slikt kamera på Photokina for noen år siden.

  Svar:
  Hei Torbjørn,

  Under Hoya- paraplyen var strategien å fortsette med APS-C baserte kameraer (i tillegg til mellomformat).

  Vi må nå vente og se hvilken strategi de nye eierne (Ricoh) vil følge.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 10:23
 17. Funksjoner....

  Spørsmål fra Jørn Løkken:

  Hei!

  Har et K20D, og har alltid lurt på hvorfor timelaps-funksjonen bare kan ta 99 bilder.... Sendte mail til pentax om det, og fikk svar om at de ikke viste men skulle gi beskjed til de som utviklet programmvare...

  Hvorfor slippes det så lite ny programvare til kameraene med nye funksjoner?

  Eller veldig fornøyd medkameraet! :-)

  Svar:
  Hei Jørn,

  På K20 kan du ta inntil 99 bilder, mens K-5 kan ta inntil 999 bilder, så det er tydelig at Pentax har notert seg dette.

  Godt å høre at du er fornøyd!

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 10:31
 18. 645D

  Spørsmål fra Dmitry K Valberg:

  Hvorfor finnes det så ekstremt få objektiver til 645D?.. bare 2 objektiver er ikke helt det store...

  Har Pentax planer om å lansere bakstykke med universal-adapter som kunne bruke på alt fra Mamiya RZ67 til Hasselblad V?..

  Svar:
  Hei Dmitry,

  Det finnes faktisk hele 15 objektiver til 645D, da alle objektivene til den analoge 645- modellen kam brukes på 645D.

  Angående bakstykke, så er det ikke mulighet for bakstykke på 645D.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 10:53
 19. pentax 645d og support

  Spørsmål fra Alexander Øvrebø:

  Heisann!
  Jeg er for tiden andreårsstudent på norsk fotofagskole i trondheim. Jeg ser for meg at jeg kommer til å investere i en 645d etterhvert, og lurer da på hvordan support og service er rundt dette kameraet?
  Tenker da spesifikt på muligheten for f.eks lånekamera hvis uhellet skulle være ute o.l

  Svar:
  Hei Alexander,

  Pentax har et servicesenter i Tyskland, og vi har en ekspressordning i tilfelle service på 645D. Normalt sett skal dette gå på en arbeidsuke.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 13:56
 20. Satsing på merkevaren Pentax

  Spørsmål fra Amund Oksavik:

  Hvilke markedsføringstiltak vil importøren gjøre med Pentax i tiden fremover?
  Som medlem i en entusiastgruppe for Pentax , så mener jeg å merke at Pentax-merket er relativt stemoderlig behandlet . Hva er din kommentar til det?
  Det har blitt hevdet at tilgjengelighet for Pentax mt på antall forhandlere , er svært dårlig . Er det noe som tyder på at det vil forandre seg ?


  Svar:
  Hei Amund,

  Marginer blir presset hele veien, i alle ledd i denne bransjen. Derfor er det ikke så store budsjetter til markedsføring. Vi gjør så mye vi kan med de midler vi har til rådighet.

  Angående tilgjengelighet, så er Pentax tilstede hos relativt mange foto faghandlere i Norge, og vi jobber stadig med å øke distribusjonen ytterligere.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 14:21
 21. Microsensor

  Spørsmål fra Thor Ole:

  Pentax Q har rundt 1/8 av størrelsen på sensoren som brukes i Micro Four Thirds kameraer. Fordelen med dette er selvsagt at objektivene for Q montering kan gjøres mye mindre enn for andre systemer, men ulempen må vel være at bildekvaliteten er mer likt et kompakt kamera enn DSLR? Eller er dette ”løst” på en lur måte?

  Svar:
  Hei Thor Ole,

  sensoren hos Pentax Q er 1/2,3".
  Det benyttes en meget god bakbelyst CMOS sensor, som gir meget gode lavlysegenskaper.
  Når vi sammenligner Pentax Q med andre systemer, som for eksempel mFT, så ser vi at billedkvaliteten absolutt holder mål, selv om sensorstørrelsen tilsvarer den som brukes i avanserte kompaktmodeller. Dybdeskarpheten blir større på grunn av sensorstørrelsen, men Pentax Q har en funksjon kalt "blur control", som digitalt kan variere dybdeskarpheten, og det fungerer meget bra.
  I tillegg blir hele Q- systemet superkompakt, noe som i seg selv er et mål.


  Mvh,
  Helge
  Besvart: 25. okt. 2011 14:55
 22. Gamle linser

  Spørsmål fra Magne-Henrik Velde:

  Hei,
  jeg har flere gamle Pentax (Takumar) linser med skrufatning, både det som den gang ble kalt automatiske og de store helt manuelle.
  Hvilket digitalt kamerahus vil være mest brukervennlig å benytte i kombinasjon med disse gamle linsene?

  Svar:
  Hei Magne-Henrik,

  Det finnes et K- adapter til M42 skru, som gjør at du kan bruke gamle Takumar- objektiver.
  Du kan velge fritt, alle Pentax K- modeller kan brukes!

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 26. okt. 2011 12:05
 23. Nye objektiv

  Spørsmål fra Svein:

  Vil Pentax komme med en lyssterkt normalobjektiv (ala 30mm f1.4), værtett vidvinkel, tele lengre enn 300mm eller noe annet nytt i nærmeste fremtid?

  Svar:
  Hei Svein,

  det er pr idag ingen informasjon fra Pentax om noen nye K- objektiver. Dette kan nok bero på at de nye eierne (Ricoh)er i ferd med å legge en strategi fremover. Regner med at det kan dukke opp nyheter i 2012.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 26. okt. 2011 12:08
 24. Fjernutløser

  Spørsmål fra Marius Svendsen:

  Hei!

  Har du forslag til en god trådløs fjernutløser til K5?

  Svar:
  Hei Marius,

  ja, Hähnel har et par flotte modeller, Giga T Pro eller Inspire. De har versjoner som fungerer for de fleste merker. Det er samme versjon for Canon og Pentax. I esken finner du to typer kabler for tilkobling av senderenhheten til huset, en for Pentax og en for Canon.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 26. okt. 2011 12:33
 25. Pentax Q

  Spørsmål fra Sindre:

  Pentax Q bruker 5 sekunder på å starte opp, og har en ganske treg autofokus. Kommer dere til å å rette opp i tregheten med en firmware oppdatering?

  Hvem er egentlig målgruppen for dette kamera?

  Svar:
  Hei Sindre,

  det ser ut til at det vil komme en firmware oppgradering i november.
  Målgruppen for dette kameraet er brukere som ønsker systemkameraets fleksibilitet og fordeler i en ultrakompakt innpakning. Vi ser en del brukere som har tyngre Pentax- utstyr, som ønsker et kamera nummer to.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 26. okt. 2011 12:38
 26. Lukkerhastighet K5 - ved filming - video

  Spørsmål fra Arne Monrad Johnsen:

  Hei.

  Kva lukkerhastigheit har Pentax K5 når du filmar. Eg har oppfatta det slik at denne ikkje kan stillast, og at den såleis vert stilt automatisk. Eller er den konstant, på t.d 1/50 sek? Er dette feil, eller kan du stille lukkartida? Kva moglegheiter har du til manuell kontroll ved filming med K5?

  Svar:
  Hei Arne,

  I videomodus kan du velge mellom helautomatisk eksponering, eller manuell blenderstyring. I tillegg har du selvfølgelig manuell fokus. Lukkerhastigheten er dessverre ikke oppgitt i tekniske spesifikasjoner.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 26. okt. 2011 13:13
 27. Gi kamera til noen gode fotografer for å vise hva kamera kan gjøre!

  Spørsmål fra Erdnis:

  Pentax trenger å vise frem hva kameraene deres kan gjøre, derfor syntes jeg Pentax burde gjøre som Canon og Nikon: gi bort kamera til gode fotografer slik at flere blir flinke ambassadører.

  Håper Ricoh sitt oppkjøp gir mer rom til slik markedsføring.

  Svar:
  Hei Erdnis,

  Vi gjør faktisk dette allerede i de nordiske landene, og i Norge samarbeider vi med fotograf Virre Dahl, som bruker Pentax K-5 med diverse original optikk.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 26. okt. 2011 13:17
 28. Pentax k5 film modus

  Spørsmål fra Mr K5:

  Pentax k5 tilbyr ikke manuelle instillinger som iso og lukketid ved filming. Har du et svar på hvorfor dette ikke mulig om det foreligger planer om å implementere dette i en fremtidig firmware oppdatering?

  Svar:
  Hei Mr. K5,

  K-5 er i hovedsak rigget som et avansert systemkamera for foto, og i tillegg god HD videofunksjon, om enn ikke med alle manuelle innstillingsmuligheter.

  Om det kan komme firmware oppdateringer som muliggjør valg av ISO og lukker for video, er selvsagt mulig i fremtiden. Vi får vente og se.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 26. okt. 2011 13:22
 29. Prisforsjeller

  Spørsmål fra Stig Vidar Hovland:

  Hvorfor er det så enorme prisforskjeller mellom USA og Norge på enkelte objektiver? DA*60-250/4 kan en spare opp mot 4.000,- på å kjøpe i USA.

  Svar:
  Hei Stig Vidar,

  du vil nok oppleve at Norge er dyrere enn USA på en mengde varer, og årsakene er mange. Norge har et generelt høyere inntektsnivå, dyrere distribusjon, langt mindre marked, høyere merverdiavgift, etc.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 26. okt. 2011 13:26
 30. K5-JPG

  Spørsmål fra Helge G:

  Hei.
  Nylig kjøpt K5.
  Tar foreløbig bilder kun i JPG.
  Sliter med ISO-støy allerede fra 400 iso. Er dette normalt?
  Kamera innstilt for beste kvalitet, og med nyeste firmware.
  Bruker for det meste Pentax 55-300mm. Denne bommer også endel med autofokus.
  Trenger tips for innstillinger for best mulig resultat. Tar for det meste bilder av fugler.
  meste  Svar:
  Hei Helge,

  dette høres rart ut. Vår erfaring med K-5 er at den gir svært støyfrie bilder, og nesten ikke korn opp til 6400 ISO. Sjekk med et Pentax- verksted, for eksempel Camera & Videoteknikk i Oslo eller Bergen.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 26. okt. 2011 13:30
 31. Lyd på video Pentax K5

  Spørsmål fra Helge R:

  Hei, kjempefornøyd med kamera, men lyden har en automatikk som stiller på lydnivået hele tiden, det gjør den nesten ubrukelig til proff video... da må man ha ekstern lydopptaker i tillegg. Det er litt dumt hvis alt som skal til er å lage en programendring i kamera software. Noen mulighet til å få fikset?

  Svar:
  Hei Helge,

  Lydnivået på K-5 stilles gjennom en autolimiter, som kan forårsake noe pumping ved store nivåendringer. Videofunksjonen på K-5 er nok ikke myntet på profesjonell bruk, men det kan jo tenkes at dette kan bli endret på ved en fremtidig firmware oppgradering.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 26. okt. 2011 14:03
 32. K2 fullformat

  Spørsmål fra Ivar Ola Opheim:

  Etter alle navnene med K i kombinasjon med tall, elller bokstaver, lik det som Pentax hadde da de kom med K-fatningen på midten av 1970-tallet; når kommer K2?

  Den blir vel da i fullformat, siden det nå er K7, K5 eventuelt K3 og K1 i cropformat.

  Svar:
  Hei Ivar Ola,

  det er vanskelig å svare på dette, -vi har ihvertfall ingen info om hva fremtidige modeller vil hete. Alt jeg kan si, er at den nye eieren (Ricoh) jobber med en strategi fremover, og vi vil nok få en oversikt tidlig til neste år, tenker jeg.

  Mvh,
  Helge
  Besvart: 26. okt. 2011 14:07

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen