Se favorittfilmen på mobilen

For å kunne se videofilmene dine må de konverteres til et format som gjør at telefonen skjønner hva den skal vise. Ulike telefoner støter ulike format, men de vanligste er like vel MPEG4 og 3gp.  På produsentenes hjemmesider finner du informasjon om hvilket filformat din mobiltelefon støtter.

Kode om
Ved å søke på nettet kan du finne programmer som lar deg kode om filmene dine til disse (og andre) format. Skriver du ”3gp encoder” i søkefeltet på Google eller en annen søkemotor vil du få en rekke treff. Flere av programmene er gratis, eller du kan laste ned prøveversjoner. Vær klar over at mange av "gratis"-programmene ikke lar deg konvertere mer enn noen få minutter av filmen. Skal du komprimere hele filmer kreves gjerne at du betaler for en lisens. 

Driver du med videoredigering har du kanskje allerede programmet du trenger. Sjekk hvilke formater ditt redigeringsprogram eksportere til.

Komprimering
For å få spillefilmer fra DVD over på et minnekort kreves ganske hard komprimering. Et minnekort på 512 MB er like vel nok til at du kan se en helaftens spillefilm på mobilskjermen. Du kan sågar klare det på mindre minnekort også, om du er villig til å gå ytterligere ned på kvaliteten.

Mange DVD-filmer har kopisperre som skal gjøre det umulig å kopiere dem. Du skal ikke søke mye på nettet før du finner veier å omgå disse sperrene på. Om du velger å bruke slike løsninger skal du være oppmerksom på at det kan komme i konflikt med åndsverkloven. 

Windows Media Player
Å legge inn opptak du har gjort fra TV er imidlertid helt OK. Har du en Windows-mobil, eller en mobiltelefon som kan vise filer i WMV-format trenger du ikke en gang ekstra programvare. Da ligger alt som skal til i Windows Mediaplayer som du kan laste ned gratis fra Microsoft (de fleste har den allerede, men du trenger kanskje en nyere versjon).

Å se spillefilmer på den lille mobilskjermen høres kanskje ut som en dårlig ide, men etter å ha tilbragt noen timer i et flysete er det utrolig hva du tar til takke med. Og har du en mobiltelefon med høy skjermoppløsning (240x320) går det ikke lang tid før du glemmer at det ikke er noen vegg-til-vegg-tv du ser på. La gå - storslåtte naturscener fra Mitt Afrika, eller soldatmylderet på slagmarkene i Ringenes Herre-triologien gjør seg fremdeles best på kinolerretet.

Tålmodighet
Å konvertere film til minnebrikkeformat kan være en tidkrevende fornøyelse, som dessuten vil få maskinene din til å jobbe langsommere om du kjører konverteringen i bakgrunnen. Det kan være lurt å la maskinen jobbe med filkonverteringen mens du gjør noe annet. Avhengig av PC, programvare og selvsagt lengden på filmen vil konverteringen kunne ta fra noen minutter til flere timer.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen