Her er materialet i ferd med å fikse seg selv etter at en kule har passert gjennom.
Her er materialet i ferd med å fikse seg selv etter at en kule har passert gjennom. (Bilde: ACS/YouTube)

Se videoen av materialet som «fikser» seg selv på et øyeblikk

NASA finansierer ny, snedig teknologi.

Forskningsnettstedet ACS melder nå om et ganske spesielt, nytt materiale oppfunnet med støtte fra det amerikanske romfartsbyrået NASA. Stoffet har den egenskapen at det kan reparere seg selv – og det bare på et øyeblikk.

Materialet er laget ved hjelp av en spesiell type reaktiv væske som befinner seg mellom to lag av et fast polymer-stoff.

Reagerer med oksygenet i luften

Når det går hull på det ytre laget, reagerer det flytende stoffet med luften på en slik måte at det danner en «plugg» som straks tetter hullet. Denne reparasjonsprosessen er attpåtil temmelig rask, og skal kun ta i underkant av ett sekund.

Skjematisk fremstilling av teknologien, hentet fra forskningsdokumentet.
Skjematisk fremstilling av teknologien, hentet fra forskningsdokumentet. Foto: ACS

Forskerne laget en demonstrasjonsvideo av det unike materialet som er lastet opp på nettstedet YouTube. I videoen skytes en pistolkule gjennom materialet i sakte film, og man kan tydelig se hvordan hullet «lappes».

Meningen med teknologien er blant annet å gi romstasjonen ISS ekstra beskyttelse mot romsøppel, som det finnes ganske mye av i bane rundt Jorden. ISS har allerede «støtfangere» som gir en viss beskyttelse, men faren kan inntreffe dersom disse skulle svikte.

Kan få flere bruksområder

Ifølge forskerne kan stoffet imidlertid også få andre bruksområder, for eksempel innen bilindustrien og innen medisin. Akkurat hvilken anvendelse det kan få innen disse områdene er imidlertid litt uvisst.

For de vitenskapelige detaljene omkring virkemåten til det selv-reparerende materialet kan du sjekke ut forskningsdokumentet, og demonstrasjonsvideoen ser du under.

Det nye materialet er nok nyttig ved lange romreiser: Nå har NASA testet rakettmotoren som skal bringe mennesker langt ut i verdensrommet »

(Via Fortune)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen