Se video: SpaceX' Dragon 2-test var vellykket

Viktig sikkerhetstest av romkapselen som skal frakte mennesker til og fra verdensrommet.

Elon Musks SpaceX er inne i et intensivt år med testing av Falcon-rakettene og deres Dragon-romkapsler, som er et mulig arvtakersystem for NASAs gamle romferger. Hvis alt går som SpaceX ønsker, kan det i nær fremtid bli de som får ansvaret for å sende mennesker til verdensrommet, i alle fall fra USA.

Space X

Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) designer og utvikler romfartøy, og har som mål å redusere kostnadene ved å  sende last og/eller mennesker opp i rommet med en faktor på 10. På lang sikt ønsker de å gjøre det mulig for mennesker å bo på andre planeter. Selskapet er grunnlagt av Elon Musk.

(Kilde: Wikipedia, SpaceX)

I går gjennomførte SpaceX det de selv beskriver som den første kritiske testen av romkapselen Dragon V2, en såkalt «Pad Abort Test». Dette tester systemet som skal sikre mannskapet ombord i en slik romkapsel dersom noe går galt under oppskytingen. SpaceX sammenligner systemet med katapultsetet i et jetfly, men istedet for å skyte piloten ut fra fartøyet, skyter de den bemannede delen av romfartøyet vekk fra selve raketten.

Se video av oppskytingen øverst i artikkelen. 

Skyer fra med åtte rakettmotorer

Raketten når en topphastighet på omtrent 550 kilometer i timen, og akselerer fra 0 til 160 kilometer i timen på 1,2 sekunder, skriver SpaceX grunnlegger Elon Musk på Twitter. For å komme seg fri fra raketten må bemnaningskapselen kjempe mot disse enorme aksellerasjonskreftene. Den er derfor utstyrt med åtte «SuperDraco» rakettmotorer, med nok kraft til å sende den hundre meter vekk fra raketten på 2 sekunder, og en halv kilometer på 5 sekunder. Skulle noe gå galt med selve raketten slik at den står i fare for å eksplodere, kan altså mannskapet raskt komme seg til en tryggere avstand.

Deretter, som vi kan se i videoen, stabiliseres bemanningskapselen med egne stabiliseringsskjermer og SuperDraco-motorene, før den utløser tre større fallskjermer og forsiktig lander i havet. Under gårdagens test var det ingen mennesker ombord, men en testdukke utstyrt med sensorer som blant annet skal måle G-kreftene mannskapet vil bli utsatt for.

 I videoen under kan du se hvordan SpaceX ser for seg at Dragon V2 skal frakte mennesker til og fra verdensrommet.

En sentral del av Space X-konsept er at selve raketten, som tidligere krasjet i havet, nå skal lande og kunne brukes om igjen, noe som vil spare enorme utgifter. De har gjort flere forsøk, og i april gikk det nesten bra – men raketten tippet over (se video) »

(Kilde: SpaceXTwitter @elonmusk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen