Se video av USAs nye «Railgun»
Teknofil

Se video av USAs nye «Railgun»

Kanonen skyter ut projektiler i over 2,4 kilometer i sekundet ved hjelp av elektrisitet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den amerikanske marinen erklærte i går at de vil begynne å teste såkalte «Railgun»-våpen ombord på en rekke krigsskip i 2016.

En railgun, eller skinnekanon hvis du vil, er et elektromagnetisk våpen som mange trodde ville være altfor dyrt og kostbart til å bli brukt av militæret. Etter flere år med forskning finansiert av det amerikanske militæret, kan imidlertid det ekstremt potente våpenet snart bli tatt i bruk. 

Ekstreme hastigheter

I motsetning til vanlige vanlige våpen som skyter projektiler, bruker ikke en railgun brennende framdriftsmiddel. I stedet blir projektilet plassert mellom to strømledende metallskinner, som ved hjelp av elektrisitet og magnetisme dytter projektilet fremover i en enorm fart.

Hastigheten til projektilet kan potensielt være enorm. I 2008 testet den amerikanske marinen ut sin daværende prototype og sendte ivei et projektil på 3,2 kilogram i en hastighet på 2,4 kilometer i sekundet. Det er åtte ganger lydens hastighet!

«Tryggere» å bruke

Den enorme hastigheten gjør at projektilet kan holde på store mengder kinetiske energi, og er dermed ekstremt eksplosivt uten å være fullstappet av detonerbart materiale. Dette skal gjøre det tryggere for krigsskipene å ha en railgun ombord, sammenlignet med andre, litt mer tradisjonelle, våpen, som bruker farligere ammunisjon. 

Til gjengjeld krever en railgun enormt mye plass og energi på skipet den blir plassert på, og vil trolig ta over plassen til mange av de tidligere våpenstasjonene. 

Du kan se den enorme skaden en railgun kan gjøre i den amerikanske marinens skrytevideo under: 

 

Amerikanerne tester ut mye rart: 
Se en drone bli skutt med med laser »

(Kilde: Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen